Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Veszélyben a spanyolországi idősotthonok lakói

2020. március 20., péntek, Világfigyelő

Sorozatos koronavírus-fertőzéseket jelentenek spanyolországi idősotthonokból, ahol a betegség szempontjából a legveszélyeztetettebbek élnek – közölte a spanyol sajtó tegnap. A spanyol közszolgálati televízió (TVE) információi szerint az otthonok lakói között már legkevesebb 79 halálos áldozata van a koronavírusnak.

Például a madridi Monte Hermoso idősotthonból 17 áldozatról és 75 fertőzöttről, a Ciudad Realban található Elder en Tomellos otthonból 15 elhunytról és 34 fertőzöttről adtak hírt. A dél-európai országban egy nap alatt 25 százalékkal nőtt a koronavírussal fertőzöttek aránya, 3400 új esetet igazoltak a vizsgálatok. Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi sajtótájékoztatóján elmondta: az országban eddig feltárt megbetegedések száma 17 147. A betegek közül 939-et kezelnek intenzív osztályon. A gyógyultak száma 1107, a halálos áldozatoké 767.

Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter a nap folyamán beszámolt arról, hogy az egészségügyi ellátórendszert további 30 ezer egészségügyi dolgozóval erősítették meg, köztük diákokkal is. A magánegészségügyi szolgáltatókat is bevonták a teljes lakosság ellátásába, és leltárba vették az alapvető egészségügyi termékek gyártására alkalmas vállalatokat. A tárca 1,5 millió egészségügyi védőeszközt osztott már szét – tette hozzá arra reagálva, hogy a madridi autonóm tartomány vezetője szerint már két napja nem kaptak egészségügyi maszkokat.

A kormány bejelentette, hogy 210 millió eurót kapnak az autonóm közösségek egészségügyi ellátásokra, és létrehoznak egy 300 millió eurós alapot a szociális ellátások megerősítésére, ezen belül az idősek házi ápolásra, valamint az otthonokban történő ellátásukra. Amancio Ortega, Spanyolország leggazdagabb embere, az Inditex textilipari vállalatóriás tulajdonosa 310 ezer egészségügyi maszkot ajánlott fel az államnak, valamint logisztikai kapacitásának használatát, például a Kínából felajánlott egészségügyi eszközök szállítására. A spanyol fővárosban megnyitották az első két karanténhotelt, hogy így tehermentesítik az egészségügyi intézményeket. Ide azok a páciensek kerülnek, akiknek állapota nem indokolja a kórházi kezelést, de otthon nem megoldható az elkülönítésük. A kórházak közelében található négycsillagos szállodákban egészségügyi személyzet követi a betegek állapotának alakulását.

A madridi tartományban az éjjel-nappal hívható információs telefonvonal mellett elindítottak egy mobiltelefonos applikációt is, amely segítséget nyújt a felső légúti tünetek értékelésében, mivel a koronavírus-járvány mellett tart még az influenzaszezon, és megkezdődött az allergiaszezon is.

A szükségállapot vasárnapi életbelépése, illetve az újabb és újabb külföldi határzárak bejelentése óta a turisták igyekeznek elhagyni az országot. Főleg a Kanári-szigetek repülőterein vannak tömegek. A légitársaságok sorra törlik a járatokat, mivel a kormány elrendelte a légi forgalom 50 százalékos csökkentését is.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2511
szavazógép
2020-03-20: Világfigyelő - :

A tengerparti sétányokat is lezárják Franciaországban

A koronavírus-járvány terjedése miatt Franciaországban két hétre kihirdetett kijárási korlátozások meghosszabbítása „több mint valószínű, hogy szükséges” lesz a francia egészségügyi hatóságok szerint, miközben az általános karantén harmadik napján Korzikán, a Francia Riviérán és Bretagne-ban a polgármesterek egymás után zárták le a partra vezető utakat, miután megítélésük szerint a napos tavaszi időben a franciák túl sok időt töltenek a szabadban.
 
2020-03-20: Közélet - Fekete Réka:

Hogyan tanítanak Háromszéken?

Nincs egységes megoldás, hogy melyik iskola milyen online felületeket, programokat használ a diákokkal való kapcsolattartásban, de még intézményen belül is változhat, milyen digitális eszközöket vesznek igénybe az egyes pedagógusok. Az ellenben már az elmúlt néhány nap alatt is kiderült: aki a járvány miatt távoktatásra berendezkedett időszakot felelősen és hasznosan kívánja tölteni, nincs akadálya annak, hogy ezt megtegye. A diákok túlnyomó többsége rendelkezik számítógéppel, laptoppal vagy táblagéppel, illetve okostelefonon is elérheti a közösségi oldalakat, ahol szintén követhetőek az oktatási programok. Akinek ez a lehetőség sem áll rendelkezésre, vegye elő a tankönyvet, és naponta oldjon meg egy-két feladatot – javasolják az iskolaigazgatók.