Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Karantén a megyei kórház három osztályán

2020. március 22., vasárnap, Közélet

A Kovászna megyei kormányhivatal vasárnap 15 órakor kiadott közleménye szerint lezárták a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház nőgyógyászati- és újszülött osztályát, valamint a szülészetet.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Az említett osztályokra beutalt betegeken, valamint a személyzeten koronavírus-tesztet végeznek, és esetükben a karanténnak megfelelően járnak el. Közlésük szerint az érintettek nem mutatnak a vírusfertőzésre jellemző tüneteket. Az érintett osztályok feladatát hétfőtől a kézdivásárhelyi kórház látja el, és megkezdődik egy átfogó járványtani vizsgálat a megyei kórházban. Értesüléseink szerint egy nőgyógyász orvos megfertőződése idézte elő a helyzetet, aki ausztriai útjáról hazatérve tovább dolgozott – az információt a kórház vezetősége megerősítette.

András-Nagy Róbert kórházmenedzser vasárnap délután online sajtótájékoztatón ismertette az általa vezetett intézményben kialakult helyzetet. Egy szülőnő, nyolc nőgyógyászati sürgősség miatt beutalt páciens, valamint tizenhárom anyuka és tizenhét gyermek, illetve a szülőszoba, a nőgyógyászati- és újszülött osztály huszonegy alkalmazottja – összesen tehát 60 személy – van vasárnaptól karanténban a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban.

András-Nagy Róbert elmondta, szombaton este kilenc órakor értesítette a megyei közegészségügyi igazgatóság, hogy a nőgyógyászat egyik alkalmazottjának pozitív lett a koronavírus tesztje, ezért azonnali intézkedésként átirányították a nőgyógyászati esetek fogadását a kézdivásárhelyi kórházba, és a nőgyógyászati- és újszülött osztályon, valamint a szülőszobán karantént rendeltek el, ami azt jelenti, hogy sem a betegek, sem az ott szolgálatban lévők nem hagyhatják el az osztályt. Az érintett kórházi dolgozóktól garatváladékot vettek. Vasárnap este a kórház közölte: a kórház szülészet-nőgyógyászat, neonatológia, szülőszoba osztályain karanténba helyezett egészségügyi személyzet koronavírus-tesztje negatív.

Az érintett osztályokon jelenleg bentfekvők esetében járványtani konzílium dönt arról, hogy végeznek-e náluk vírusvizsgálati tesztet, de mindenképpen házi elkülönítésben kell maradniuk tizennégy napig.

Lapunk érdeklődésére a menedzser leszögezte, megkezdték a fertőző osztály épületének fokozatos kiürítését, ott fogják kezelni a szóban forgó esettel összefüggésben megbetegedőket, innen pedig átköltöztetik a többi pácienst a főépületbe, ahol teljes fertőtlenítést végeznek el – ezzel tehát, életbe lép a koronavírus-fertőzöttek ellátására vonatkozó helyi stratégia első szakasza.

Vasárnap a megyei közegészségügyi igazgatóság munkatársaival együtt a kórházban elindítottak egy átfogó járványtani ankétot, ami kiterjed mindazokra, akik az elmúlt időszakban kapcsolatba kerültek a karanténba helyezett osztályok dolgozóival. Javasolják, hogy akik tudják magukról, hogy érintkezésbe voltak velük, jelentkezzenek a megyei közegészségügyi igazgatóság szolgálatos telefonszámain. Hogy a járványtani vizsgálatnak alávetett időszak hány napot jelent, azt a menedzser nem nevezte meg.

Erre vonatkozóan dr. Roșu Mátyás kinevezett orvosigazgatótól kaptunk felvilágosítást, aki lapunk érdeklődésére elmondta: a megfertőződött orvos két hete tért vissza Ausztriából, akkor, amikor az osztrák hatóságok még nem jelentettek járványveszélyt, és semmilyen korlátozás nem volt érvényben e tekintetben, ezért az illető visszatért a kórházi munkájára, tehát legfenneb erre az időszakra visszamenően kell vizsgálódni. Ő maga jelenleg házi elszigetelésben van, bár esetében sem volt még korlátozás, amikor visszatért külföldről, de megelőző óvintézkedésből vonult elkülönítésbe – ecsetelte az igazgató.

Újságírói kérdésre András-Nagy Róbert elmondta, egyelőre nem jön szóba, hogy az egész megyei kórház karanténba kerüljön, működik a sürgősség, a műtőblokk, az intenzív osztály, és bár a helyzet “kellemetlen  abból a szempontból, hogy a tevékenységet befolyásolja, de ha higgadtan kezeljük, akkor keresztüljutunk rajta, és jól” – mondotta.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat vasárnapi felhívásában felelősségteljes viselkedésre és nyugalomra kéri a város polgárait ezekben az embert próbáló, nehéz időkben. A megyei kormányhivatalhoz hasonlóan felhívják mindazok figyelmét, akik a közelmúltban kapcsolatba kerültek az említett osztályok dolgozóival, akár a kórházban, akár a magánrendelőkben, hogy maradjanak tizennégy napig otthoni elkülönítésben és hívják a hatóságok által megadott alábbi telefonszámokat, akkor is, ha nem észlelik magukon a betegség tüneteit: Kovászna Megyei Készenléti Felügyelőség: 0755 740 427, Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság: 0757 354 074, 0749 038 675, 0751 297 992, 0751 041 426.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 1982
szavazógép
2020-03-22: Belföld - :

A koronavírus első áldozatai

Romániában vasárnap követelte első áldozatait a koronavírus, egy 67 és egy 74 éves páciens hunyt el, mindketten más betegségekben is szenvedtek: előbbi rákos beteg volt, utóbbi dialízises kezelés alatt állt.
2020-03-22: Közélet - :

Tűz a Csíki negyedben

Több faházra is kiterjedő, komoly károkat okozó tűz pusztított vasárnap hajnalban Sepsiszentgyörgyön a Csíki negyedi Otthon sétányon.