Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2020. március 23., hétfő, Mi, hol, mikor?

Tisztelt Előfizetők, kedves Olvasóink!
A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott központi és helyi intézkedések a Háromszék megjelenését jelen állás szerint nem befolyásolják: továbbra is mindennap lesz újság. Az ezzel ellentétes híresztelések álhírek. A munkatársak védelme érdekében – mind a szerkesztőség, mind a szolgáltatórészlegek, mind a lapterjesztés vonatkozásában – meghoztuk a javasolt és megfelelő intézkedéseket. Átszerveztük a működést „otthoni üzemmódba”, korlátoztuk az ügyfélfogadó irodák nyitvatartási idejét.

A leginkább kitett személyzet – a lapkihordók és elárusítók – esetében is foganatosítottuk a szükséges óvintézkedéseket, ám mozgásukat – értelemszerűen – nem korlátozhatjuk, hiszen a nyomtatott lapot kézbesíteni kell az előfizetőknek, az újságárudák működése sem állhat le. Minden hónap utolsó harmada a lapkihordók révén és az elárusítóhelyeken a következő időszakra szóló előfizetések időszaka. Kérjük előfizetőinket, fogadják bizalommal lapkihordóinkat, s az általános óvintézkedéseket betartva keressék fel bizalommal az elárusítóhelyeket.
Reklám- és apróhirdetési irodánk csökkentett programmal, 10–15 óráig tart nyitva. Kérjük, hogy a program ideje alatt egyenként lépjenek be az irodába. Megértésüket köszönjük.

Háromszék

 

Hivatalok programjai
TÁVOLSÁGI ÜGYINTÉZÉS. Az alkalmazottak kivételével korlátozza a belépést megyei intézményeibe az Országos Környezetvédelmi Őrség. Emiatt módosul az ügyfélfogadás menete Háromszéken is, a környezetvédelmi őrséghez intézett petíciókat, kéréseket, tájékoztatókat stb., illetve az igényelt adatokat, információkat telefonon, postai úton vagy e-mailben fogadják, illetve továbbítják, személyes ügyintézésre nincs lehetőség. Cím és elérhetőségek: 520013 – Sepsiszentgyörgy, Grigore Bălan tábornok út 10. szám, telefon: 0267 318 054, fax: 0374 826 570, e-mail: cjcovasna@gnm.ro. A megyei környezetvédelmi őrség hétfőtől csütörtökig 8–16.30, pénteken 8–14 óráig tart nyitva – közölték szerkesztőségünkkel. (dvk)
CSÖKKENTETT MUNKAPROGRAM. Korlátozó intézkedéseket vezetett be a személyek intézményi mozgására vonatkozóan a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság. Március 31-ig az ügyfelek bárminemű kéréseit, igényléseit csak keddi napokon veszik át 8.30–12 óráig az intézmény zárt kapujánál. Az igényelt dokumentumokat kizárólag pénteken 8.30–12 óráig lehet átvenni. Az intézmény csökkentett programmal dolgozik, a munkatársak kivételével tilos a bejárás. Az igazgatóság székhelyének udvarára csak a szol­gálati autók hajthatnak be – tájékoztattak közleményükben. (dvk)

Színház
MÚLTIDÉZŐ ELŐADÁS-SOROZAT. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház díjnyertes és a közönség körében népszerű színházi előadások felvételeit kínálja megtekintésre az érdeklődőknek az 1997/1998-as évadban készült Alkésztisz című produkciótól a 2008/2009-es Figaro házasságáig minden szerdán és vasárnap 20 órától. A Facebook-oldalukon vetített múltidéző előadás-sorozatban március 25-én, szerdán a Molière: Don Juan (rendező: Barabás Olga, 1997/1998) című produkciót láthatják. Március 27-én, a színház világnapján Shakespeare Hamlet című darabját tekinthetik meg az érdeklődők Bocsárdi László rendezésében. A 2013/2014-es évadban készült előadás két UNITER-díjat is nyert, Bocsárdi Lászlót a legjobb rendező, Bar­tha Józsefet pedig a legjobb díszlettervező díjával jutalmazta a Román Színházi Szövetség, az UNITER.

Röviden
LOMTALANÍTÁS ÉS ÜVEGGYŰJ­TÉS. A Tega Rt. folytatja a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközök, használt bútorok, szelektív hulladékok és textíliák ingyenes gyűjtését a házaktól. 5 kg leadott üvegért fél liter sört adnak (síküveget nem fogadnak el). Telefon: 0267 310 123. Az e heti program: ma Kőröspatakon és Kálnokon, kedden Árkoson, szerdán Gidófalván és Étfalvalvazoltánban,  csütörtökön Fotosmartonoson és Angyaloson, pénteken Kökösben és Bácsteleken.
SPECIÁLIS BÉRLETEK. A sepsiszentgyörgyi Multitrans Rt. székhelyén a speciális bérletek (háborús veteránoknak, forradalmároknak, volt politikai foglyoknak) negyedévi láttamozásának időpontja: március 23. és április 3. között hétköznapokon 11–14 óráig. Érdeklődni a 0267 351 156-os telefonon lehet.
MOZGÁSMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójának heti programja: ma 18 órától és pénteken 17.30-tól társaságitánc-kurzus, kedden és csütörtökön 19 órától Ágó-Gym – alakformáló fitnesz nőknek, szerdán 18 órától balett és kortárs tánc fiataloknak. Telefon: 0722 233 774.
INGYENES JOGSEGÉLYSZOLGÁLATOT vehetnek igénybe a magyarságuk miatt hátrányos megkülönböztetést elszenvedők. Érdeklődni a 0741 568 527-es telefonon lehet.
LELKI SEGÉLY TELEFONON. Sepsiszentgyörgyről is hívható az erdélyi telefonos és internetes lelkisegély-szolgálat, amelynek szakembereihez hétköznap 19–23 óráig fordulhatnak a 0754 800 808-as normál díjas telefonszámon,  internetes tanácsadás a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com címen érhető el.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Help Net (Sugás Áruház, telefon: 0367 802 977, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Mi igaz abból, amit a koronavírusról mondanak? – gyakori tévhitek és kérdések
♦ Mindenki meghal, ha elkapja a koronavírust?
Az Egészségügyi Világszervezet szerint a kimutatott fertőzöttek 3,4 százaléka számára halálos a koronavírus okozta fertőzés, ami az idősekre és a súlyos betegekre a legveszélyesebb. A halálozási ráta a 30 év alattiaknál a legalacsonyabb.
♦ Az új koronavírus csak az idősekre veszélyes?
Nem. A koronavírust bárki elkaphatja, fiatal vagy gyermek is, az idősek és a krónikus betegek azonban fokozottan veszélyeztetettek.
♦ Könnyen meg tudom különböztetni a koronavírust az influenzától?
Nem. Számos olyan tünete van a COVID-19-nek, amely az influenzára vagy a megfázásra is jellemző. A betegséget csak teszttel lehet minden kétséget kizáróan kimutatni.
♦ A vírusfertőzés veszélye csökken, ha felmelegszik az időjárás?
Nem. A járvány forró égövi országokban is terjed, semmilyen garancia nincs arra, hogy a tavasz vagy a nyár beálltával megszűnik. Az orvosok mindazonáltal reménykednek.
♦ Háziállatok terjeszthetik az új koronavírust?
Nem. Az Egészségügyi Világszervezet álláspontja szerint a koronavírus-fertőzés nem terjed állatokról emberekre és emberekről állatokra. Ugyanakkor mindig érdemes kezet mosni, miután állatokkal foglalkoztunk.
♦ Liftgombokról és kilincsről elkapható a fertőzés?
Igen. Ezek érintésével meg lehet fertőződni. Az egészségügyi szakértők ezért hangsúlyozzák a kézhigiénia fontosságát. Mosson kezet vagy használjon kéztisztító szert, miután megérintette ezeket a helyeket.
♦ Terjed a vírus meleg és párás éghajlatú övezetekben is?
Igen. Az eddigi bizonyítékok alapján a koronavírus mindenhol terjedhet, ideértve a forró és párás éghajlatú területeket is.
♦ A C-vitamin segít megelőzni vagy kezelni az új koronavírust?
Részben. Nem bizonyított, hogy a magas C-vitamin-tartalmú készítmények valóban segítenének megelőzni a vírusfertőzést, az immunrendszer megerősítésére azonban érdemes szedni.
♦ Az antibiotikumok hatásosak a koronavírus megelőzésében vagy kezelésében?
Nem. Az antibiotikumok egyetlen vírus ellen sem hatásosak. Ezek kizárólag baktériumokra hatnak.
♦ A tüdőgyulladás vagy influenza elleni védőoltás megvéd az új koronavírus ellen?
Nem véd meg. A tüdőgyulladás vagy B típusú influenza elleni oltások nem okoznak védettséget az új koronavírussal szemben.
♦ Az egészségügyi maszk megvéd az új koronavírus ellen?
Nem. A legjobb, amit tehet azért, hogy megvédje magát, ha alaposan és gyakran kezet mos és fertőtleníti a használt felületeket. Maszkot csak a betegek vagy az ápolók kell viseljenek.
♦ Kell viselni kesztyűt?
Lehet, de ez nem feltétlenül praktikus. Amennyiben fertőzött kesztyűvel érinti meg az arcát, akkor is átviheti a vírust.
♦ Ha fokhagymát eszem, megelőzhető a megfertőződés?
Nem tudjuk. Erre nincs konkrét bizonyíték. Mindezek mellett a fokhagyma egy nagyon egészséges étel, amelynek lehetnek antimikrobiális tulajdonságai.
♦ A hőszkennerek kimutatják az új koronavírust?
Nem. A hőszkennerek hatékonyan képesek kiszűrni a lázas embereket. Ugyanakkor nem képesek kiszűrni azokat, akik még a betegség lappangási szakaszában hordozzák a vírust, ugyanis 2–10 nap is eltelhet, amíg megbetegednek és belázasodnak.
♦ Az UV lámpák elpusztítják a vírust?
Nem. Tilos ilyen eszközzel kezet sterilizálni. Ezzel legfeljebb bőrirritációt lehet elérni.
♦ A sóoldattal való rendszeres garat- és orrjárat-öblögetés segít a fertőzés megelőzésében?
Nem. Nincs bizonyíték arra, hogy az orr sóoldattal történő rendszeres öblítése megvédné az embereket a  koronavírussal való megfertőződéstől.
♦ Forró fürdővel megelőzhetem a koronavírust?
Nem.
♦ Szúnyogcsípéssel is terjed a koronavírus?
Nem. Eddig erre semmilyen bizonyíték nincs.
♦ A kézszárítók megölik az új koronavírust?
Nem. A kézszárítók nem alkalmasak erre.
♦ Elpusztíthatom a vírust, ha befújom magam tetőtől talpig alkohollal vagy fertőtlenítővel?
Nem. A bőrre mértéktelenül felvitt alkohol vagy fertőtlenítő nyálkahártya-irritációt okozhat.
♦ Be kell zárni az ablakokat a vírus terjedésének megakadályozása érdekében?
Nem. Ellenkezőleg. A szakemberek azt javasolják, hogy a gyakori és hosszas szellőztetés csökkenti a betegség terjedését.

(korona.rmdsz.ro)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1905
szavazógép
2020-03-22: Közélet - :

Tűz a Csíki negyedben

Több faházra is kiterjedő, komoly károkat okozó tűz pusztított vasárnap hajnalban Sepsiszentgyörgyön a Csíki negyedi Otthon sétányon.
2020-03-23: Elhalálozás - :

Elhalálozás