Akadozik a gépátadás

2020. március 24., kedd, Gazdakör

Egyes gépkereskedők nem tudják szállítani a Pro Economica Alapítvány támogatásával mezőgazdasági gépeket vásárló gazdáknak a leszerződött eszközöket. Erdővidéken több tucat traktorra és mezőgazdasági gépre várnak a gazdák – a jelen helyzetben úgy tűnik, hiába.

A nagyváradi Panagrotech-től mintegy 24 traktor, 50–60 mezőgazdasági gép kellene érkezzen, köztük szálastakarmány-készítők, talaj-előkészítők, vegyszerkiszórók, gyümölcsösök létesítéséhez használt eszközök stb. A cég bejelentette: egyelőre nem tudnak szállítani, mert ők maguk sem tudják beszerezni a megrendelt gépeket, ahogy a gyártáshoz szükséges egyes alkatrészeket sem – tudtuk meg Nagy István erdővidéki falugazdásztól.

Nagy elmondta, a Panagrotech volt az egyik cég, melynél a legelőnyösebb árajánlatot kapták például a Belarus és Farmtrac traktorokra. Mivel a járványhelyzet miatt a külföldi partnerek, beszállítók közül sokan felfüggesztették a munkát, máshol csökkentett kapacitással működnek, s egyre nagyobb gondot okoz a szállítás megszervezése is, a megrendeléseket egyelőre nem tudják teljesíteni. Amint megoldódik ez a probléma, azonnal szállítják a szerződött gépeket – a hírt a cégvezetőtől kapta a falugazdász.

Korábban Kisbaconban vehettek át a gazdák leszerződött eszközöket, melyeket két marosvásárhelyi cég szállított le. Az ünnepélyes átadásról lapunk is beszámolt. Mostanra öt nagybaconi, szárazajtai, felsőrákosi és kisbaconi gazda számára érkeztek meg újabb gépek Nagybaconba, ezeket a pályázók bármikor átvehetik. A tervbe vett újabb ünnepélyes átadásról azonban lemondtak – tudtuk meg a falugazdásztól.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 990
szavazógép
2020-03-24: Gazdakör - Bokor Gábor:

Folytathatják a munkát a gazdák

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumtól kapott tájékoztató szerint a növénytermesztésben, állattenyésztésben, méhészetben, élelmiszeriparban dolgozó gazdák folytathatják a munkát, betartva a COVID-19 terjedésének megelőzésére hozott rendeletek előírásait.
2020-03-24: Gazdakör - Bokor Gábor:

Idén is támogatják a fokhagyma termesztését

A kormány március 18-i ülésén jóváhagyták a fokhagymater­mesztés kis értékű (de minimis) támogatását jóváhagyó 2019/108-as rendelet módosítását és kiegészítését. Ezek értelmében a fokhagymatermést a július 1. – november 20. közötti időszakban kell értékesíteni, az eladást bizonyító iratokat pedig legkésőbb november 27-ig kell iktatni.