Idén is támogatják a fokhagyma termesztését

2020. március 24., kedd, Gazdakör

A kormány március 18-i ülésén jóváhagyták a fokhagymater­mesztés kis értékű (de minimis) támogatását jóváhagyó 2019/108-as rendelet módosítását és kiegészítését. Ezek értelmében a fokhagymatermést a július 1. – november 20. közötti időszakban kell értékesíteni, az eladást bizonyító iratokat pedig legkésőbb november 27-ig kell iktatni.

A lakosságnak eladandó fokhagyma minőségi mutatóinak követhetőségéért a termelőknek nyilvántartást kell vezetniük a növényvédelmi kezelésekről, a nyilvántartást a növényegészségügyi szakhatóság ellenőrzi.

A fokhagyma termesztésére használt területeket be kell vezetni a mezőgazdasági regiszterekbe, ezt a termesztőknek igazolniuk kell. A megyei mezőgazdasági igazgatóságok szakemberei a betakarítás előtt ellenőrzik a kultúrákat, felértékelik a termés mennyiségét.

Az inspekciós és ellenőrzési eljárásokat az agrártárca felügyelői végzik a rendelet megjelenését követő legtöbb tíz napon belüli kezdéssel.

A támogatást igényelhetik termelői könyvvel rendelkező  fizikai személyek, engedélyezett magánszemélyek, egyéni és családi vállalkozások, jogi személyiségű agrártermelők. Ahhoz, hogy a támogatást igénybe vehessék, a gazdák legkevesebb 3000 négyzetméteren (30 ár) kell fokhagymát termesszenek, s tíz négyzetméterenként háromkilós termésmennyiséget kell elérjenek. A támogatás értéke 3000 euró hektáronként, a kéréseket legkésőbb május 15-ig kell iktatni. Idén a fokhagymatermesztés támogatására 1,57 millió eurót szánnak.

Kovászna megyében tavaly nyolc gazda igényelte a támogatást, összesen mintegy tizenegy hektár fokhagymára tettek le igénylést. Mindannyian teljesítették a feltételeket, decemberben ki is fizették számukra a támogatást – mondta el érdeklődésünkre Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági igazgatóság vezetője. Érdeklődés idén is van, benne járunk a tavaszban, jó lenne mielőbb kiírva látni a támogatást – értékelte Könczei. Nagy változásokra nem lehet számítani, így akik a fokhagyma-termesztésben, a támogatás igénylésében gondolkodnak, nyugodtan ültethetik a fokhagymát – javasolta Könczei.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1023
szavazógép
2020-03-24: Gazdakör - Bokor Gábor:

Akadozik a gépátadás

Egyes gépkereskedők nem tudják szállítani a Pro Economica Alapítvány támogatásával mezőgazdasági gépeket vásárló gazdáknak a leszerződött eszközöket. Erdővidéken több tucat traktorra és mezőgazdasági gépre várnak a gazdák – a jelen helyzetben úgy tűnik, hiába.
2020-03-24: Gazdakör - Incze Péter:

Változó ügymenet, halasztott pályázatok (Vidékfejlesztés)

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk a hírt, hogy a fennálló járványveszély miatt a mezőgazdasági minisztérium és a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség úgy döntött, hogy meghatározatlan időre elhalasztja a pályázatok kiírását. A február végén nyilvánosságra hozott pályázati ütemterv szerint az uniós vidékfejlesztési alapból még megmaradt összegekre márciusban és áprilisban írtak volna ki újabb pályázatokat.