Megszorítások jöhetnek

2020. március 24., kedd, Közélet

Ha szükség lesz rá, jobb most lezárni teljesen a kórházat, hogy a húsvéti időszakra jósolt nagyobb járvány idején készenlétben lehessen fogadni a betegeket – szögezte le András-Nagy Róbert tegnap a Sepsi Rádiónak adott interjújában. A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház menedzserét a riporter a lakosságot érintő hasznos információkról kérdezte, a válaszok mindenki számára közérdekűek.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Arra a kérdésre, hogy a megyei kórház szülészet-nőgyógyászati és újszülöttosztályának, valamint a szülőszoba lezárását okozó koronavírusos fertőzés esetleges elterjedése okán a megyei kórház a fertőzés sepsiszentgyörgyi gócpontjának tekinthető-e, a menedzser elmondta, erről egyelőre nincs szó, meg kell várni azokat a teszteredményeket, amelyeket a nőgyógyászat fertőzött alkalmazottjával kapcsolatba került személyeknél végeznek. Ki kell kérdezni más osztályok dolgozóit is, hisz átjárás van az osztályok között, és a megyei közegészségügyi igazgatóság szolgálatos telefonszámain jelentkezniük kell azoknak a pácienseknek is, akik a március 8–18. közötti időszakban nőgyógyászati vizsgálaton voltak a megyei kórházban, a járóbeteg-rendelőben – mondotta. Ilyen esetekben az érintett az egész családjára vonatkozó tizennégy napos otthoni elszigetelést rendelhet el a megyei közegészségügyi igazgatóság.

A betegellátásban bekövetkező átszervezésről a menedzser elmondta, az onkológiai betegek ellátását átütemezik a jövő hétre, a sürgősségeket ellenben fogadják, a reumatológiai és hematológiai esetek ellátásába besegítenek a családorvosok azáltal, hogy ebben az időszakban bizonyos gyógyszereket ők is felírhatnak a szakorvossal való egyeztetés alapján, erre vonatkozóan megállapodás született a megyei egészségbiztosítási pénztárral – részletezte András-Nagy Róbert.

A beutalásokat csökkentik, a szülészet-nőgyógyászati ellátás a kézdivásárhelyi kórházban történik, és folytatják a fertőző osztálynak helyet adó épület felkészítését koronavírussal fertőzött betegek, illetve gyanús esetek fogadására, ebből a célból független oxigénellátó egységet is felszerelnek ide – összegzett a megyei kórház menedzsere.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 223
szavazógép
2020-03-24: Közélet - Nagy D. István:

Az ifjúsági szervezetek is beszálltak, beindultak az akciók (Segítség időseknek, rászorulóknak)

Tegnap reggeltől két, az időseknek és rászorulónak szóló összehangolt segélyszolgálat is beindult a megyében. Sepsiszentgyörgyön a Kovászna Megyei Vöröskereszt koordinálásával, több civil szervezet, valamint az önkormányzat részvételével indult el a szolgáltatás. A Magyar Ifjúsági Értekezlet kezdeményezésére hasonló programok indultak a megye városaiban is.
2020-03-24: Belföld - :

Egészségügyi módosítások

A szükségállapot ideje alatt a koronavírussal történt megfertőződés azonosítását és kezelését, esetenként a szövődmények kezelését minden Románia területén lévő személy számára biztosítja és az egészségügyi minisztérium költségvetéséből, illetve az országos egészségbiztosítási alapból fedezi az állam – áll az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közvitára bocsátott tervezetében, amely az egészségügyi rendszer működését, illetve határidőket módosít a szükségállapot idejére.