A Koronavírus gazdasági áldozataiEllehetetlenedve

2020. március 25., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A Dalia Prod Kft. az elsők között jelentette be, hogy alkalmazottjai több mint felét el kell bocsátania. Rendi Ferenc szerint az egynyári- és balkonnövény-termelő cégek közül az országban legnagyobbként nem csupán az ez utáni, hanem az eddig elvégzett munkájuk eredménye is kárba veszhet.

  • Veszélyben a virágtermesztés. A szerző felvétele
    Veszélyben a virágtermesztés. A szerző felvétele

„Mivel az egynyári és balkonnövények ültetése tavasszal történik, március, április és május elején, mi ebben az időszakban bonyolítjuk le éves forgalmunk 60–70 százalékát” – fogalmazott a vállalkozó. A többi pedig a nyári szezonra tehető. Jelenleg a Sepsiszentgyörgy melletti kertészetben mintegy másfél millió cserepes növény várja a vásárlót, s még körülbelül ennyit kellene előállítanunk a nyári szezonra – mondta Rendi Ferenc –, ez mintegy 100 kamionnyi áru, ami – ha egymás után állnak a szállítók – legalább két kilométeres sort eredményezne. Ám egy hét alatt, amióta bekeményített a koronavírus, a kertészet helyzete drámaivá vált. A nagy megrendelők ugyanis – főként az áruházláncok – sorra mondják vissza a szerződéseket, holott a cég az összes pénzét ezek teljesítésébe fektette. Márpedig a termelésünk 95 százaléka az áruházláncoknak megy – fogalmazott a vállalkozó. Arra a kérdésre, hogy a szerződésekben volt-e biztonsági elem, amely arra kötelezné az áruházláncokat, hogy mindenképpen átvegyék a korábban leszerződött árut, a vállalkozó így fogalmazott: olyan áruházlánc nincsen, amelynek ők ilyen feltételt szabhatnának. A szerződés általában egyirányú, ebben az összefüggésben csak a beszállítónak vannak kötelezettségei. Ezt persze korántsem panaszként mondja, hiszen eddig ilyen gond soha nem merült fel. A vállalkozó egyébként úgy tudja: például Németországban van olyan, hogy karanténbiztosítás, ám itt ez eddig soha nem merült fel. S mivel meglehetősen szűk, specializált ágazatról van szó, az országban nincs is az ilyen jellegű kertészeteknek érdekvédelmi szervezete, még tanácsot sem tud senki adni – fogalmazott Rendi Ferenc, aki szerint a virágkertészek még a mezőgazdaságon belül is mostohagyermekek, mert más ágazatokat, például a paradicsomtermesztést támogatják, őket azonban nem.

A Daliánál gyakorlatilag leáll a termelés, annyit tudnak tenni, hogy a már megtermelt virágokat igyekeznek életben tartani, ami szintén nagyon nehéz, mert ezek nem végtermékek, csak a vásárlónál válnak azzá, a kiültetés után. A bizonytalanságot fokozza, hogy nem lehet tudni, mikor indul újra ez a piac, tervezni pedig képtelenség.

A termelés ugyanis hosszú folyamat, és a palánta elültetésétől az eladásig igen költséges is.

Hogy a gond még nagyobb legyen, nemrég a cégnél egy nagyobb fejlesztésbe is belefogtak, amelyre banki hitelt vettek fel.

„Meg kellett hoznunk egy nagyon-nagyon nehéz döntést – fogalmazott Rendi Ferenc –, dolgozóink nagy részét el kell bocsátanunk: hogyha a törvényes keretek közé a mi helyzetünk is besorolható, az alkalmazottakat elbocsátás helyett természetesen kényszerszabadságra küldjük. Ez jelenleg 54 alkalmazottat érint a 85-ből.” A megmaradt dolgozókkal igyekeznek más piaci rést kielégíteni, például megpróbálnak zöldségpalántákat, illetve zöldséget termelni, beindítják az online értékesítést is, de ez még csak terv, „kapaszkodás valamibe”.

Ha pedig a korlátozások még drasztikusabbak lesznek, és be kell szüntetni a munkát, egy hét alatt az egész állomány tönkremegy, az automatizált folyamatok mellett ugyanis az emberi munkára is szükség van. Hogy a teljes bezárás elkerülhető legyen, két részre osztották a csapatot, kéthetes váltásokban járnak dolgozni, ezen felül két mérnök egyáltalán nem jár be, hogyha mindkét csapattal kapcsolatban probléma merülne fel, még mindig legyen egy vészmegoldás.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1594
szavazógép
2020-03-25: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Közös kincseinkről a palócföldi Parádfürdőn

A magyarországi Mátra-hegység peremén ugyanolyan eredetű vulkanikus szénsavgáz tör a felszínre, mint mifelénk Sepsibükszád mögött, a Csomád alatt. Ahol felszínre tört a légnemű gyógyír, ott gyógyulására fordította azt az ember régi idők óta, akárcsak a szén-dioxidban gazdag savanyúvizeket. Parádon is, nálunk is sokféle szénsavas vizet palackoztak régen is és ma is. Mivel a tapasztalatok cseréje ezen a területen is a fejlődés kulcsa, ez alkalommal Kovászna megyei szakemberek utaztak Parádfürdőre, s osztották meg ismereteiket, tapasztalataikat a Palócföldön gyógyító orvosokkal, fizioterápiás szakemberekkel.
2020-03-25: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Leállt a termelés

Az LRO Kft. szerkesztőségünkhöz is eljuttatott sajtóközleményben közli, hogy március 23-ától kénytelen volt azonnali hatállyal leállítani a termelést.