A fehérjék szerepe

2020. március 26., csütörtök, Család

A fehérjék daganatos elváltozások kialakulásában betöltött szerepét is vizsgálják a pécsi és a debreceni egyetem munkacsoportjai egy kutatás keretében – közölte a Pécsi Tudományegyetem az MTI-vel.

  • Forrás: pxhere.com
    Forrás: pxhere.com

A mintegy három éve indult, idén decemberben záruló, uniós támogatásból megvalósuló kutatás célja, hogy a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem szakemberei feltárják, az egyes fehérjék hogyan vesznek részt a szervezet egészséges működésének szabályozásában és fenntartásában. Ehhez kapcsolódóan azt is vizsgálják, a fehérjéknek milyen szerepük van egyes betegségek – többek közt a sokízületi gyulladás, a pikkelysömör, az immunológiai kórképek és a daganatos elváltozások – kialakulásában.

A két egyetem által létrehozott „stratégiai műhely” olyan új szemléletet kíván meghonosítani, amely rendszerszinten vizsgálja a fehérjék szerepét a betegségek megelőzésében és személyre szabott terápiájában is. A kutatásoktól azt remélik, hogy azok eredményei a betegségek jövőbeni megelőzésében és kezelésében is hasznosíthatók lesznek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1305
szavazógép
2020-03-26: Család - :

Névválasztás és névhangulat

Nemrég láttam a Wass Alberttel készült egyik interjút. Benne van az is, hogy miért ez az írásmód családneve esetében. Egyik grófi elődje megelégelte, hogy sokadszorra is németesen, f-et ejtve mutatták be, a bécsi bálok alkalmával például, de másutt is.
2020-03-26: Belföld - :

Könnyítenek a hitelterheken

A kormány készen áll arra, hogy mai ülésén elfogadja a banki hiteltörlesztések halasztásáról szóló sürgősségi rendeletet – jelentette ki tegnap Klaus Iohannis államfő. Az elnök rámutatott, a törlesztés halasztását magán- és jogi személyek egyaránt kérelmezhetik majd.