Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A fertőzés kezelési formái

2020. március 26., csütörtök, Belföld

Jóváhagyta az egészségügyi minisztérium a koronavírus-fertőzés kezelési protokollját, amely megjelent tegnap a Hivatalos Közlönyben.

  • Forrás: Digi24.ro
    Forrás: Digi24.ro

A rendelet szerint jelenleg nincs jóváhagyott gyógyszer a COVID-19 kezelésére, és az ebben az eljárásrendben javasolt gyógyszerek a 2003-as SARS- (Severe Acute Respiratory Syndrome – súlyos akut légzőszervi szindróma) járvány, a 2012-es MERS- (Middle East Respiratory Syndrome – közel-keleti légzőszervi szindróma) járvány tapasztalatain és a SARS-Cov-2- (a COVID-19 elnevezésű megbetegedést okozó új koronavírus) járvány eddig összegyűjtött adatain alapulnak.

A protokoll egy sor olyan gyógyszerre hivatkozik, amelyeket a kínai orvosok használnak az újkoronavírus-fertőzések kezelésére, és amelyet a betegség tüneteinek és alakulásának függvényében írnak elő.

A betegség enyhe formájában szenvedőket gyorsan ki lehet engedni a kórházból, vagy akár otthon is kezelni lehet, az alábbi ajánlások betartásával: legalább 14 napos elkülönítés közvetlen vagy telefonos orvosi felügyelet alatt és a megfelelő óvintézkedések betartása: a beteg tartózkodjon külön szobában, viseljen maszkot, étkezzen egyedül, vigyázzon a kézhigiéniára, ne hagyja el a lakását – részletezi a Hivatalos Közlönyben közzétett dokumentum.

A rendelet felsorolja a kórházból való kiadás kritériumait is: lázmentes állapot, a többi tünet enyhülése, két egymást követő negatív SARS-Cov2 PCR-teszt, amelyet legalább 24 óra különbséggel végeznek el az orrgaratból és/vagy a szájgaratból vett mintából.

A mintavétel az első pozitív teszt után legalább hét nappal és a láztalan időszak beállta után legkevesebb három nappal kell hogy történjen.

A veszélyeztetett csoportokhoz a 65 év fölötti és/vagy a szervi (tüdő, szív, máj) elégtelenségben szenvedő személyek tartoznak – írja a protokoll.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 219
szavazógép
2020-03-26: Belföld - :

Könnyítenek a hitelterheken

A kormány készen áll arra, hogy mai ülésén elfogadja a banki hiteltörlesztések halasztásáról szóló sürgősségi rendeletet – jelentette ki tegnap Klaus Iohannis államfő. Az elnök rámutatott, a törlesztés halasztását magán- és jogi személyek egyaránt kérelmezhetik majd.
2020-03-26: Belföld - :

Magyar–román egyezmény

Bogdan Aurescu román külügyminiszter és magyar hivatali kollégája, Szijjártó Péter telefonon egyeztetett tegnap az egyik országból a másikba ingázó, határ menti munkavállalók helyzetének megoldásáról.