Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Sepsiszentgyörgyi hajléktalanszállóGondoskodás emberpróbáló időkben is

2020. március 26., csütörtök, Közélet

Lassan két hete állandóan nyitva áll az otthontalanok előtt a sepsiszentgyörgyi éjjeli menedékhely, ahol most jobbára a falak közt töltik napjaikat azok, akik korábban napközben a város utcáit, tereit rótták. Megváltozott a napi rutin, több teremben nyílik lehetőség a szabadidő eltöltésére, bővült az ellátás is, a napi egyszeri meleg étel biztosításához azonban támogatókat keresnek.

  • Állandó lakói vannak immár a sepsiszentgyörgyi hajléktalan szállónak. Fotó: Albert Levente
    Állandó lakói vannak immár a sepsiszentgyörgyi hajléktalan szállónak. Fotó: Albert Levente

A hajléktalanszálló mindennapjait átírta a koronavírus-járvány, a rászorulókról gondoskodó hat alkalmazott és közel húsz önkéntes egymást váltva, folyamatos felügyeletet biztosít. Székely Róbert intézményvezető lapunk megkeresésére arról számolt be, gyakorlatilag állandóan nyitva vannak, a korábbi egy terem mellett további hármat tettek elérhetővé, így lehetőséget biztosítanak arra, hogy a bent lévők hasznosan töltsék el szabadidejüket, de ne is legyenek összezsúfolva. Lehet olvasni, a világhálón böngészni, társasjátékozni, de tevékenységeket is szerveznek az önkéntesek. Pillanatnyilag 25 látogatójuk van, akik most már állandóan a szállón tartózkodnak, néhányan még kijárnak dolgozni. A legtöbben idősek és betegek, tehát a járvány által kiemelten veszélyeztetett csoportba tartoznak – mutatott rá Székely Róbert. Ameddig lehet, bent tartják őket, elmondták nekik, hogy vészhelyzet van – fűzte hozzá. Úgy érzi, egyelőre nincs gond vagy pánikhangulat, ám egyfajta feszültséget azért érezni, hiszen vendégeik most többet tartózkodnak a szállón, és néhányan nehezen tűrik egymás társaságát. Gondoskodnak megfelelő ellátásukról is, míg korábban csupán reggelit, most ebédet is biztosítanak számukra, a hozzávalókat a Máltai Szeretetszolgálat saját forrásaiból fedezi, „ameddig lehet”. Ennek kapcsán Székely Róbert megjegyezte, szívesen fogadják a támogatásokat, felajánlásokat, s ha akad olyan sepsiszentgyörgyi vendéglátó, mely naponta egy tál meleg ételt – levest vagy második fogást – tudna biztosítani a Csíki negyedi szociális intézmény lakóinak, nagy segítség lenne számukra.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 225
szavazógép
2020-03-26: Közélet - Fekete Réka:

Sokan kimaradtak a tesztvizsgálatból (Megyei kórház)

A sepsiszentgyörgyi megyei kórház nőgyógyászati osztályának egyik ápolója tizennégy kollégája nevében fordult szerkesztőségünkhöz, arra kérve, tudjuk meg, esetükben miért nem végzik el a koronavírustesztet, hisz ők is azokon az osztályokon dolgoznak, amelyeket fertőzésveszély miatt lezártak.
2020-03-26: Máról holnapra - Nagy D. István:

Így is nagy a baj

Napról napra egyre csak sötétebben mutatkozik Románia helyzete a koronavírussal vívott harcban, miután a járvány rövid idő alatt felszínre hozta mindazt, ami eddig is mérgezte, elkeserítővé tette a mindennapokat.