Megyei kórházSokan kimaradtak a tesztvizsgálatból

2020. március 26., csütörtök, Közélet

A sepsiszentgyörgyi megyei kórház nőgyógyászati osztályának egyik ápolója tizennégy kollégája nevében fordult szerkesztőségünkhöz, arra kérve, tudjuk meg, esetükben miért nem végzik el a koronavírustesztet, hisz ők is azokon az osztályokon dolgoznak, amelyeket fertőzésveszély miatt lezártak.

  • Nem csillapodnak a kedélyek a megyei kórházban. Fotó: Albert Levente
    Nem csillapodnak a kedélyek a megyei kórházban. Fotó: Albert Levente

Kala Erika nehezményezi, hogy bár azt ígérték nekik, rajtuk is elvégzik a tesztet, de hiába telt el három nap azóta, hogy családtagjaikkal együtt otthoni elkülönítésben vannak, még nem került sor a vizsgálatra. Elmondta, csak az ápolók és a takarítószemélyzet maradt ki a tesztelésből, úgy véli, ez hátrányos megkülönböztetés, hisz munkájuk végzése közben ők is kapcsolatban vannak a betegekkel, orvosokkal, asszisztensekkel.

Lapunk érdeklődésére dr. Sántha Ferenc megyei járványtani főorvos elmondta, központilag elrendelt szabályozás van arra vonatkozóan, hogy kiket tesztelnek, ezt a megyei készenléti felügyelőség irányítja, és már sok kórházi alkalmazottnál el is végezték a vizsgálatot, a megfertőződött orvosok munkakapcsolati körében azonban mindeddig csak egy eset bizonyult pozitívnak.

Az általunk közvetített panaszra reagálva a szakember elmondta, az otthoni elkülönítésben lévőknek jelentkezniük kell, ha belázasodnak, és akkor leellenőrzik őket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1303
szavazógép
2020-03-26: Világfigyelő - :

Ferenc pápa a járvány sújtotta emberiségért imádkozott

Irgalmasságot kért az emberiségnek, támaszt a betegeknek és az őket ápolóknak Ferenc pápa azzal a miatyánk imádsággal, melyet tegnap délben mondott el a Vatikánban egyenes nemzetközi közvetítésben.
2020-03-26: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Gondoskodás emberpróbáló időkben is (Sepsiszentgyörgyi hajléktalanszálló)

Lassan két hete állandóan nyitva áll az otthontalanok előtt a sepsiszentgyörgyi éjjeli menedékhely, ahol most jobbára a falak közt töltik napjaikat azok, akik korábban napközben a város utcáit, tereit rótták. Megváltozott a napi rutin, több teremben nyílik lehetőség a szabadidő eltöltésére, bővült az ellátás is, a napi egyszeri meleg étel biztosításához azonban támogatókat keresnek.