A személytelen ellenfél

2020. március 26., csütörtök, Kármentő
Matekovics János Zoltán

Tiszta cirkusz megy a tévében. Némán meredek a Belügyminisztérium sajtótájékoztatójára, próbálom megérteni az ott hallottakat. A feleségem sürget, kapcsoljunk át, nézné a krimijét. Mindegy, hogy mit nézünk, úgyis kriminális a helyzet.

Minden órában szkafanderes betegszállítókat mutatnak, akik valamilyen hullazsákszerű betegszállítóban teszik-veszik az embereket. Feltették az életünkre a koronát, gondolom, de utána beindul az önkéntelen reflex, biztosan nem úgy van, miként a tévé mutatja, ha nem is rózsás a helyzet, de legalább megnyugtatóan hétköznapian változatlan.

Nem jár sok ember az utcán ezeken a szép tavaszi napokon, már az iskolákat is bezárták, a könyvtárt és a múzeumokat, színházakat.

Nosza, gondolom magamban, ami nem sikerült a román államhatalomnak, sikerült egy vírusnak: elmaradnak többek közt a március tizenötödikei ünnepségek és a marosvásárhelyi székely felvonulás is.

Most minden összejött. Egyesek malmára hajtja a vizet. Nem nagyon érintkezünk egymással, most okunk is van rá.

Délután egy szupermarketben. Előttünk hosszú sorok. Vásárolják fel az emberek a liszt- és olajkészletet. Mindenütt elfogyott az olasz spagetti. Elől egy maszkos férfi veszekedik a pénztárosnővel. Erőteljesen gesztikulál, majd elrakja az öt zsugor ásványvizet. Én legközelebb gázmaszkban jövök vásárolni, próbálok valami szellemeset mondani, de nem jön be.

Valaki messze kinyitotta Pandóra szelencéjét. Kaptunk egy újabb kihívást. A kérdés az, hogy magunkhoz méltóan tudjuk-e kezelni a kialakult helyzetet. Emberpróbáló feladat. De ne hagyjuk az arctalan ellenséget győzni. Túl fogjuk élni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1511
szavazógép
2020-03-26: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Felfüggesztik a sofőrvizsgákat

Csak nyomós indok esetén, igazoló iratok felmutatása mellett állítanak ki útlevelet az illetékes hatóságok a következő időszakban. Azok is késedelemre számíthatnak, akik sofőrvizsgára készültek, a felmérések egyelőre szünetelnek – derül ki a kormánybiztosi hivatal által kiadott közleményből.
2020-03-26: Közélet - Bokor Gábor:

Rendtartó zágoniak, ismeretlenből érkezett vendégmunkások

Igyekeznek betartani a koronavírus terjedésének megelőzését szolgáló szabályokat a zágoniak. A lehető legkevesebbszer mennek ki az utcára, ha mégis elhagyni kényszerülnek lakásaikat, megteszik a szükséges óvintézkedéseket. Talán nem véletlen elővigyázatosságuk: a megye negyedik koronavírussal fertőzött személyét a községhez tartozó Papolcon azonosították.