Szóvá tesszükA karantén és a postások

2020. március 27., péntek, Nyílttér

Tudom, hogy már a csapból is a koronavírus folyik, és semmiképpen nem pánikkeltésként osztom meg az alábbi történetet, hanem mert az idősebb korosztály védelme érdekében fontos lehet.

Nem írtam még soha olvasói levelet, de úgy gondolom, ha az emberek újságból olvasnák, akkor talán komolyabban vennék. Jelenleg nem vagyok háromszéki lakos, de a szüleim és a nagyszüleim azok.

Az elrendelt karantén és a 65 év felettieknek szóló szigorítás a vírus terjedésének fékezése szempontjából indokolt. De amíg a postások házról házra járnak, és épp az idősek és betegek nyugdíját osztogatják, különösen oda kellene figyelni rájuk. A Román Posta ugyan előírja, hogy az ügyfelekkel kapcsolatba kerülő alkalmazottjai maszkot, kesztyűt és védőszemüveget viseljenek, és ne menjenek be az emberek lakásaiba, ezt azonban a sepsiszentgyörgyi postások némelyike nem mindig tartja be. Több esetet is fel tudok sorolni a szabályszegésre családi barátoknál, de a 85 éves nagymamámé bánt a legjobban.

Ugyanaz a postás kézbesíti a nyugdíját évek óta. Nagymamám napirenden van a világjárvány helyzetével és a vírus terjedésével, nagyon tudatosan védi is magát a fertőzéstől, és mi felkészítettük arra is, hogy ezúttal a postás nem fog bemenni a megszokott kávéjára, mégsem „könyv szerint” történt a dolog. A postás csöngetett, nagymamám pedig az ajtónyitáskor meg is kérdezte, hogy hol a maszkja. A válasz: ott a táskájában, de nem kell félni, ő makkegészséges. És már el is indul a konyha felé, szokás szerint. Ezek után kidobni már illetlenség, legalábbis a nagymamám részéről.

Mindez kedden történt. Szerdán felvettük a kapcsolatot a postással, aki arra hivatkozott, hogy nem világosították fel őket, és elnézésünket kérte. De ez még nem jelenti azt, hogy ezentúl másképp csinálná! Arra nem tudott mit mondani, hogy a központi fiók­ban már legalább egy hete maszkban és kesztyűben fogadják a betévedőket.

Ha már a kézbesítő nem veszi komolyan a szigorításokat, az emberekben kellene tudatosulnia, hogy csak akkor van értelme az otthonmaradási parancsnak, ha kérdőre vonják a szabályszegőket, vagy ha nemet tudnak nekik mondani. Amíg a legveszélyeztetettebb korosztályt a védőfelszerelés használatát mellőzve látogatják körbe a postások, addig csak idő kérdése, hogy mikor fajul el a helyzet.

Nem az a célom, hogy azon a három postáson verjem el a port, akikről éppen tudok (ezért nem is említem őket név szerint), hanem az, hogy az emberek figyeljenek oda, és ha postás nem is, az otthon nyugdíját váró idős ember tudja azt mondani, hogy nem jöhet be, sőt, addig is legyen rajta a munkaadó által biztosított védőfelszerelés, amíg az ajtóban kézbesíti az átadandót.

Fülöp Gábor

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1366
szavazógép
2020-03-26: Belföld - :

Változott a nyilatkozat modellje

Frissítették a kijárási korlátozások ideje alatt felmutatni szükséges, saját felelősségre írt nyilatkozat modelljét - közölte a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).
 
2020-03-27: Nyílttér - :

Csodasarkot nyertek

Ujjongással és örömmel fogadták a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás-iskola II. A és IV. A osztályos kisdiákjai a csíkszeredai konzulátus munkatársait, akik ajándékkal érkeztek hozzájuk (amikor még nem volt szükségállapot – szerk. megj.), miután egyik társuk, Szabó Csongor sikerrel pályázott és nyert a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett Miénk a város elnevezésű versenyen.