Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kísérleti tesztelésre készülnek

2020. március 27., péntek, Belföld

10 500 fős kísérleti koronavírustesztelésre készül a Matei Balş intézet – jelentette be tegnap Adrian Streinu-Cercel, az intézmény igazgatója. A szakember azt mondja: nem elég a kórházakat felkészíteni a járványra, meg kell akadályozni, hogy az emberek megfertőződjenek, ehhez pedig tudni kell, hogy hol terjed a vírus.

  • Fotó: Octav Ganea
    Fotó: Octav Ganea

Streinu-Cercel kifejtette: a mintegy kétmillió lakosú fővárosban legalább 9558 emberen kell elvégezni a tesztet, erre a számra egy 10 százalékos korrekciót kell alkalmazni. Az orvos utalt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásaira, és azt mondta: a lakosságot is tesztelni kell, „hogy tudjuk, egészséges-e, fertőzött-e vagy már átesett a fertőzésen”. Hozzátette: jóllehet az esetek 80 százaléka könnyű lefolyású, el kellene szigetelni azokat is, akik szinte tünetmentesek, mert éppen úgy fertőznek, mint a többiek, és figyelembe kell venni azt is, hogy az észrevétlenül maradt fertőzések utólag súlyos szövődményekhez vezethetnek. A professzor szerint nem egyszerű tesztelésről van szó, hanem tudományos értékű munkáról. Ha találnak egy koronavírus-pozitív személyt, az egész területet, például a lépcsőházat karantén alá vonják – magyarázta a professzor. A hatóságok orvosi felügyeletet biztosítanak és fertőtlenítik a lépcsőházat. 14 nap elteltével ismét mindenkit letesztelnek.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 106
szavazógép
2020-03-27: Belföld - :

Nelu Tătaru az új egészségügyi miniszter

Lemondott Victor Costache egészségügyi miniszter tegnap, miután több romániai kórházban is orvosok és páciensek tucatjai fertőzték meg egymást koronavírussal. Klaus Iohannis államfő pár órával ezután bejelentette, hogy aláírta a Nelu Tătaru egészségügyi miniszteri kinevezéséről szóló rendeletet.
2020-03-27: Belföld - :

Orvosifelszerelés-lerakat Romániában

Románia, az Európai Unió nevében, 10 millió euró összegben vásárol orvosi védőeszközöket (maszkokat és egyéni védőöltözeteket), valamint lélegeztetőgépeket – közölte tegnap Klaus Iohannis államfő.