Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Egyre több a hazatérő

2020. március 30., hétfő, Közélet

Telefonon keresett meg egy kisborosnyói üzlet vezetője, aki felháborodottan mondta el: a külföldről hazatértek kezdik uralni a kis települést. Mindent felvásárolnak az üzletből, lassan a helybéliek, az állandóan itthon lakók nem jutnak hozzá egyes árucikkekhez. Ráadásul senki nem ellenőrzi őket, nem lehet tudni, ki honnan jött haza, nem jelentkeznek be, nem töltik le a 14 napos elkülönítési időszakot. A falu érdekét, elsősorban azokét akarja védni, akik állandóan itthon laknak – mondta az elkeseredett boltos.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Megkerestük Nagyborosnyó polgármesterét (Kisborosnyó közigazgatásilag ide tartozik), ismertettük az üzletvezető panaszát. Azonnal kiküld egy rendőrt a helyszínre – mondta habozás nélkül.

A községvezető azt is elmondta, száznál jóval többen jöttek haza. Legtöbben Magyarországról, de van Belgiumból, Angliából, Németországból hazaérkezett is, többnyire olyan személyek, akik a járvány miatt felmondták a vendégmunkásságot. Közülük 32-en vannak elkülönítésben – mondta Ilie.

Lajstromba vették a 65 év feletti személyeket. Nagy részüknek van hozzátartozója, a szomszédok segítségére is számíthatnak. Kilencen élnek teljes egyedüllétben, nekik segítenek a bevásárlásban, a gyógyszerek beszerzésében, de olyan eset is volt, hogy tűzifát kért a nélkülöző. A tüzelő beszerzése folyamatban van, Bodzafordulóról rendelték meg, amit az illetőnek ki kell fizetnie – mondta az elöljáró.

Ilie kéri a lakosságot: lehetőleg maradjanak otthon, csak a legszükségesebbekért hagyják el lakásukat. Azt is elmondta, az üzletekben megtalálhatók azok a nyomtatványok (declarație pe proprie răspundere – felelősségvállalási nyilatkozat), melyek nélkül senki sem hagyhatja el otthonát. A polgárok probléma esetén hétfőtől péntekig 8–14 óra között hívhatják telefonon a községházát, a 0267 374 191-es telefonszámon vagy a polgármestert hivatali telefonján, a 0731 026 181-es számon.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2304
szavazógép
2020-03-30: Világfigyelő - :

Ezért tarolta le Olaszországot olyan könnyen a koronavírus

Olaszországban a szigorú intézkedések ellenére nem lassul a koronavírus terjedése, de szerencsére nem is gyorsul. Az országban a megjelenés után nagyon gyors volt a felfutás, a halálozási ráta pedig magasabb a nemzetközi átlagnál. Egyre többet tudunk az olasz helyzetről, és már egyértelműnek tűnnek a gyors terjedés és a magas halálozás okai is. Ezeket gyűjtötte össze a Portfolio.
2020-03-30: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Kihez forduljunk meghibásodás esetén?

Jó szakembert találni néha még vírusmentes időszakban is nehéz, azonban járvány idején is szükség lehet rájuk, hiszen bármelyik háztartásban előfordulhat, hogy elromlik a kazán vagy éppen eldugul egy vezeték. Sepsiszentgyörgyi szakcégeket kérdeztünk, illetve szolgáltatóktól gyűjtöttünk össze hasznos tudnivalókat különféle meghibásodások esetére.