Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

KovásznaKaranténközpont az egyetem épületében

2020. március 30., hétfő, Közélet

Megszaporodott a Kovásznára tartó hivatalos konvojok száma. Elöl rendőrautó, utána egy vagy több civil gépkocsi, a sort mindig a csendőrség járműve zárja. A menetoszlopokkal kapcsolatosan hivatalos tájékoztatást nem kaptunk a város vezetőségétől – az önkormányzati vezetőknek megtiltották, hogy a vírusjárvánnyal kapcsolatosan nyilatkozzanak. Viszont az egyik bukaresti egyetem sajtónyilatkozata némiképp tisztázta a helyzetet, ennek alapján valószínűsíthető, hogy a konvojok őrzött karanténközpont(ok) felé haladnak, elszigetelésre kötelezett személyeket kísérnek Kovásznára a hatóságok.

  • Hargitai rendszámú autót kísérnek a hatóságok Kovászna felé. A szerző felvétele
    Hargitai rendszámú autót kísérnek a hatóságok Kovászna felé. A szerző felvétele

Gyerő József polgármestert pénteken kérdeztük a konvojokról és ezeknek a járvánnyal való kapcsolatáról. Akkor épp egy piros színű, CV jelzésű autó érkezett Kovásznára hatósági felügyelet mellett. A polgármester sajnálattal mondta: a rendelkezések tiltják, hogy a koronavírus-járvány kapcsán nyilatkozzon.

Szombaton tették közzé a bukaresti Közgazdasági Egyetem (ASE) közleményét, melyben tudatják: részt vesznek a koronavírus-járvány elleni harcban, s ingyenesen a hatóságok rendelkezésére bocsátották kovásznai szakmai felkészítő központjuk épületét, az egyetem megfogalmazása szerint azzal a céllal, hogy növeljék „a COVID-19 vírusos betegek helyi ápolási kapacitását”. Azt is elmondták, a felkészítő központ épületében 15 szoba és két lakrész található, szállodai felszereltséggel, saját fürdővel. Ezen felül a konferencia- és előadótermek szintén átalakíthatóak a betegek elszállásolására, az épületben kiszolgáló-helyiségek – konyha, mosoda és más létesítmények is – vannak.

Gyerő Józsefet tegnap kérdeztük az egyetem közleményével kapcsolatosan. Újból hangsúlyozta: az ügyben nem tud nyilatkozni, ez meg van tiltva számukra (a polgármester Facebook-oldalán is megosztotta azt a Bukarestből érkezett, 21-én keltezett körlevelet, mely megtiltja a helyi közigazgatás képviselőinek azt, hogy a COVID-19 járvány kapcsán tájékoztassanak). Annyit mondott: a szabályozás szerint az országban az intézményesített karanténközpontokban nem kezelnek COVID-19 vírussal fertőzött pácienseket. Ezek a központok arra szolgálnak, hogy az Európa más országaiból – az úgynevezett piros zónákból – érkezetteket 14 napos elkülönítésbe helyezzék. A helyi önkormányzat saját hatásköré­ben végzi a munkát, ami meghaladja döntési lehetőségeiket, így nem tehetnek semmit – mondta a polgármester. Utóbbi mondatából következtethető, ha felsőbb szinten elrendelik kovásznai karanténközpontok beüzemelését, a város nem bírálhatja felül ezeket a döntéseket.

Kovásznán három héttel ezelőtt került szóba első alkalommal helyi karanténközpont létesítése. A sürgősségi esetek helyi bizottságában hangzott el: a Lőrincz Zsigmond Sípálya melletti menedékházat javasolják karanténközpontnak, elsősorban a helybéli, intézményesített elkülönítésre kényszerült személyek elszállásolására.

A fürdővárosban nagy a felháborodás, a kovásznai vonatkozású közösségi oldalak tele vannak aggódó vagy felháborodott bejegyzésekkel. Mindenki elítéli a hatóságok titkolózását, diktatúráról, oktalan hírzárlatról beszélnek. Az közösségi oldalon fellelhető információkból azt lehet kiolvasni, hogy Kovásznán eddig három ilyen, karhatalmi ellenőrzés alatt álló épületet azonosítottak a lakosok.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2307
szavazógép
2020-03-30: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Uniós pénzek Sepsiszentgyörgynek

Különféle beruházásokra közel 30 millió lej vissza nem térítendő európai uniós pénzt kap a következő időszakban Sepsiszentgyörgy. A gyulafehérvári székhelyű Központi Fejlesztési Régió igazgatójának tájékoztatása szerint a városháza összesen hat szerződést írt alá. Ezekből sportpályákat és parkot hoznak létre, óvodákat és bölcsődét bővítenek vagy építenek, illetve középiskolát korszerűsítenek. A támogatás értéke összesen 29,6 millió lej. Simion Creţu azt is megjegyzi, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak jelenleg összesen tíz szerződése van, amelyekből 42,6 millió lej folyik majd be, és ez az összeg nemsokára jelentősen megnő, mert négy újabb, összesen 130 millió lejre rúgó fejlesztésre nyújtottak be pályázatot.
2020-03-30: Közélet - Iochom István:

Közvécének használták a parkolót

Naponta legalább hat-hét, Moldva felé tartó, elöl-hátul fényszirénás rendőrkocsik által kísért konvoj halad át az utóbbi időben Kézdivásárhelyen. Az egyenként tizenöt-húsz olasz, német, holland felségjelzést vagy moldvai megyék rendszámait viselő járművekből álló kocsisorokat a magyar határtól veszi át a rendőrség és a csendőrség, minden megyehatártól az illető megye rendőrsége kíséri azokat a következőig. A rend éber őrei még a kocsikból sem engedik kiszállni az utasokat, ha megállnak egy-egy töltőállomásnál, még az üzemanyag-vásárlást is ők intézik helyettük.