Idén is lesz támogatás

2020. március 31., kedd, Gazdakör

Egy héttel ezelőtt adtuk hírül, hogy az agártárca idén is támogatja a fokhagyma termesztését. Most a szaktárcától újabb jó hír érkezett: a paradicsom védett környezetben (üvegházakban, fóliasátrakban) való termesztésének támogatása is folytatódik. A kormány 39,5 millió eurót különített el a program finanszírozására.

A Glodeanu Sărat-i Zöldségtermelők Szövetkezetének elnöke, Claudiu Breazu arra figyelmeztet – az agrointel.ro cikke szerint –, hogy a most jóváhagyott keretösszeg és a tavalyi igénylők számának egybevetése azt mutatja: azok, akik idén a paradicsomprogramban támogatást kapnak – ha tavalyhoz képest nem nő a számuk –, mintegy 2060 eurót kapnak a tavalyi egységes 3000 euróhoz képest. Ezt az összeget tavaly egyes követelmények betartása mellett garantálta az állam mindazoknak, akik védett környezetben legalább ezer négyzetméteren termeltek paradicsomot.

A paradicsomtermesztők kis értékű – de minimis – támogatásának lebonyolítását a megyei mezőgazdasági igazgatóságok végzik. Megkérdeztük a Kovászna megyei hivatal vezetőjét, hogy látja, milyen értékű támogatásra számíthatnak a paradicsomot termesztő gazdá.

Könczei Csaba igazgató elmondta: a Hivatalos Közlönyben ugyan még nem jelent meg, de a kormány március 26-i ülésén határozatot hozott a paradicsomtermesztés támogatását illetően. Felső határértéket határoztak meg, ami 3000 euró tíz ár paradicsomra. A keretösszeg közel 40 millió euró, de az egységnyi támogatás értéke változhat a feltételeknek eleget tevő igénylők számának függvényében – részletezte Könczei. Április 15-ig lehet jelentkezni a program első ciklusára (ebben az esetben a paradicsomot június 15-ig kell értékesíteni). Megyénkben két termelő érintett, egy Csernátonból, egy pedig Nyujtódról – mondta az igazgató.

A paradicsomprogram keretében 2018-ban Kovászna megyében három termelő igényelt – és kapott – támogatást. Tavaly már 11-re nőt a programba bejelentkezettek száma, de közülük ketten visszaléptek, így csak kilenc gazda iktatta támogatási kérését. Ők meg is kapták a támogatási összegeket. Könczei szerint a visszalépések azt mutatják, hogy a háromszéki körülmények – főképp a fűtéssel kapcsolatos kiadások miatt – nem felelnek meg a paradicsomtermesztés első ciklusának, amelyben a termést – négyzetméterenként legkevesebb két kilogramm paradicsomot – a januártól májusig terjedő időszakban kell értékesíteniük a termelőknek. A második ciklus jelenlegi követelményei szerint a termést november 1. és december 20. között kell értékesíteniük a támogatás igénylőinek, ez vállalható háromszéki körülmények között is – mondta az igazgató.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 531
szavazógép
2020-03-31: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Bizakodó Sepsibükszád

Hogy is ne lennénk bizakodók, elvégre a miénk katolikus település. Bízunk abban, hogy lassan minden a régi kerékvágásba zökken – mondogatják, gondolhatják a sepsibükszádiak. Pirosban áll már az új plébániaépület. Bilibók Géza papot nagyon szeretik, a közösségi médiában minden hétköznap délután öt órakor és vasárnap tizenegy órakor kezdődő szentmiséjét csak az nem követi, aki nem akarja. Szabad az ima. Ha a lelkünk rendben van, leküzdjük a bajokat – csengett ki azoknak véleményéből, akikkel sikerült beszélgetnünk.
2020-03-31: Gazdakör - Bokor Gábor:

Bajok a bárányértékesítés terén

Csak élve adnak el húsvéti bárányt a gazdák. Vágási lehetőség, piac nincs, megtörténhet, hogy a húsvéti bárányt csak a nagyobb üzletekben vásárolhatjuk meg – mondta el érdeklődésünkre Simon György, a juhtenyésztők megyei egyesületének vezetőségi tagja. A helyzet Magyarországon sem rózsás.