Csökkent a pártok népszerűsége

2020. április 1., szerda, Belföld

Tovább csökkent a kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (NLP) népszerűsége Romániában, de a tavaly ősz óta ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (SZDP) megítélése is visszaesett az utóbbi hónapban, amikor a közbeszédben minden politikai témát felülírt a koronavírus-válság.

A választók bizalma mind a jobboldalon, mind a baloldalon az alternatív erők felé fordult – derült ki az IMAS közvélemény-kutató intézet tegnap ismertetett friss felméréséből.

Az őszi kormányváltás és Klaus Iohannis államfő novemberi újraválasztása után látványosan megerősödött NLP a március elején mért 41 százalékról 36,7 százalékra esett vissza. A magát szintén jobbközép alakulatként meghatározó, korrupcióellenes szólamokat hangoztató Mentsétek meg Romániát Szövetség (MRSZ) viszont 2,5 százalékot javított, és most a szavazatok 12,5 százalékára számíthat. Az MRSZ-szel választási szövetségben lévő, Dacian Cioloș volt miniszterelnök által vezetett Szabadság Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) is 3 százalékpontot javított, és a voksok 6,5 százalékára számíthat, ha most rendeznék a parlamenti választásokat.

A baloldalon megtorpant a legutóbbi választásokon győztes, de immár ellenzékben politizáló SZDP kilábalása a gödörből: a legutóbbi méréshez képest két százalékpontot rontva most a voksok 24 százalékára számíthat. Visszatért viszont a választási küszöb alól Victor Ponta baloldali Pro Románia pártja, amelyet most 5,8 százalékon mértek.

Az RMDSZ-re most a megkérdezettek 4,5 százaléka adná voksát. A regionális pártok képviselethez jutását azonban egy alternatív küszöb is segíti Romániában: azok a politikai alakulatok, amelyek legalább négy megyében megszerzik a voksok legalább 20 százalékát, akkor is részt vesznek a mandátumok szavazatarányos elosztásában, ha országosan nem érték el az 5 százalékot.

Idén választási év van: nyáron önkormányzati, év végén pedig parlamenti választásokat kellene rendezni. Az év első két hónapjában még a parlamenti választások előrehozásának lehetősége foglalkoztatta a politikusokat, Iohannis ugyanis a parlament feloszlatását próbálta kiprovokálni, hogy volt pártja, az NLP mielőbb mandátumokra válthassa példátlanul magas támogatottságát. A koronavírus-válság azonban keresztülhúzta számításaikat, és most már bizonyos, hogy nemcsak a parlamenti választásokat nem lehet előrehozni, de a júniusban esedékes önkormányzati voksolást is el kell halasztani.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 730
szavazógép
2020-04-01: Belföld - :

Továbbra sincs fertőzött Hargita megyében

Romániában már csak Hargita megyében nem regisztráltak egyetlen koronavírus-fertőzöttet sem. A megye tisztifőorvosa szerint ez annak tulajdonítható, hogy Hargita megyébe elsősorban Németországból, Ausztriából, Hollandiából, Svédországból, Dániából és Magyarországról érkeztek haza vendégmunkások, míg a román megyékbe a legtöbben Európa legfertőzöttebb országaiból: Olaszországból és Spanyolországból tértek haza.
2020-04-01: Belföld - :

Vesztegzár alatt Suceava (Gócpont lett a bukovinai város)

A rendkívüli állapot idejére vesztegzár alá helyezték hétfőn a koronavírus-járvány gócpontjává vált Suceava városát és nyolc szomszédos községet – az erről szóló katonai rendeletet Marcel Vela belügyminiszter hétfőn késő este ismertette. A hatóságok így akarják megelőzni a fertőzés továbbterjedését.