Gócpont lett a bukovinai városVesztegzár alatt Suceava

2020. április 1., szerda, Belföld

A rendkívüli állapot idejére vesztegzár alá helyezték hétfőn a koronavírus-járvány gócpontjává vált Suceava városát és nyolc szomszédos községet – az erről szóló katonai rendeletet Marcel Vela belügyminiszter hétfőn késő este ismertette. A hatóságok így akarják megelőzni a fertőzés továbbterjedését.

  • Fotó: Monitorul de Botosani
    Fotó: Monitorul de Botosani

A karantén idején a lezárt térség határait csak a hatóságok és a város áruellátását biztosító, illetve közműveit üzemeltető személyek léphetik át. Suceava megye többi települését „biztonsági térséggé” nyilvánították, amire valamivel enyhébb, ám az országos kijárási szabályoknál szigorúbb korlátozásokat vezettek be.

A hétfő esti sajtóértekezleten Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár elmondta: a Romániában eddig beazonosított 2106 fertőzött közül 593-an suceavaiak.

Suceaván és környékén nem sokkal azt követően rendelték el a vesztegzárat, hogy a suceavai megyei kórházban elhunyt 13 páciensről hétfőn bebizonyosodott, hogy koronavírussal fertőződtek, a koronavírus-járvány romániai áldozatainak száma pedig hirtelen 65-re emelkedett. A mintegy százezer lakosú bukovinai település megyei kórházában eddig 181 egészségügyi alkalmazottról és legalább 60 betegről bizonyosodott be, hogy az időközben leváltott kórházvezetés hanyagsága és elhibázott intézkedései miatt elkapta a fertőzést, a betegség pedig a városban mostanáig több mint húsz áldozatot szedett. Egyebek mellett emiatt kényszerült lemondásra múlt héten Victor Costache korábbi egészségügyi miniszter is.

Klaus Iohannis államfő kedden úgy nyilatkozott, szükségszerű volt Suceava város vesztegzár alá vonása, és kijelentette, nem hagyják magukra a helybélieket, az érintettek mindent megkapnak, amire szükségük van. Az államfő ugyanakkor felhívást intézett a suceavaiakhoz, hogy tartsák be a hatóságok által elrendelt intézkedéseket és a higiéniai szabályokat.
 

Nyomozás indult

A suceavai halálesetek egy része az egészségügyi rendszerben dolgozó köztisztviselők „jogsértő tevékenységével” függhet össze – állítja a helyi ügyészség, amely kiterjesztette a nyomozást a megyei kórházban történt nagyszámú fertőzés ügyében.

A suceavai ügyészség – amely a betegségek leküzdésének meghiúsítása és hivatali visszaélés gyanújával indított nyomozást –, megállapította: nem illetékes bizonyos halálesetek kivizsgálásában, amelyeknél súlyosbító körülmények merülnek fel, ezeket átadta a legfőbb ügyészségnek. Az ügyészség rendellenességeket talált abban a tekintetben is, ahogyan a koronavírus-fertőzésben elhunyt betegeket regisztrálták a kórházban, és azt feltételezi, hogy egyes köztisztviselők „jogsértő tevékenységet” folytattak.

A sajtóban megjelent oknyomozó riportokat követően az ügyészek okirat-hamisítás gyanújával is nyomoznak. A vádhatóság szerint több rendben megszegték a tesztelésre előírt módszertant, és az is előfordult, hogy az egészségügyi személyzettől levett mintákat nem küldték el a laborba, és emiatt az orvosok és asszisztensek egy része hosszabb ideig volt elszigetelésben, ami kimeríti a betegségek leküzdése meghiúsításának fogalmát. Az ügyészek szerint az egészségügyi szakemberek akkor is megszegték az elkülönítésre vonatkozó rendelkezéseket, amikor a pozitív teszteredményű pácienseket nem a fertőzőosztályra utalták be.

Az ügyészség leszögezi: a nyomozás célja, hogy minden szempontból tisztázza a tényleges helyzetet, de tekintettel Suceava városának kritikus helyzetére, kiemelt fontosságú, hogy valamennyi egészségügyi szakember maximális gonddal teljesítse kötelezettségét, és ebben az időszakban semmilyen további nyomásnak ne legyen kitéve.

Klaus Iohannis államfő kedden úgy nyilatkozott, szükségszerű volt Suceava város vesztegzár alá vonása és kijelentette, nem hagyják magukra a helybélieket, az érintettek mindent megkapnak, amire szükségük van. Az államfő ugyanakkor felhívást intézett a suceavaiakhoz, hogy tartsák be a hatóságok által elrendelt intézkedéseket és a higiéniai szabályokat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2354
szavazógép
2020-04-01: Belföld - :

Csökkent a pártok népszerűsége

Tovább csökkent a kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (NLP) népszerűsége Romániában, de a tavaly ősz óta ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (SZDP) megítélése is visszaesett az utóbbi hónapban, amikor a közbeszédben minden politikai témát felülírt a koronavírus-válság.
2020-04-01: Belföld - :

Hírsaláta

EGYSZERRE SZÓLALNAK MEG ma a templomharangok Maros, Hargita és Kovászna megye több mint 60 településén köszönetnyilvánításként mindazoknak, akik ezekben a napokban nem maradhatnak otthon: orvosoknak, asszisztenseknek, ápolóknak, gyógyszerészeknek, bolti eladóknak, szállítóknak, takarítóknak, rendfenntartóknak és mindenkinek, aki a lakosságért dolgozik a világjárvány ideje alatt.