Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kétszáznál több új fertőzött /Frissítés: bírságok/

2020. április 1., szerda, Belföld

Szerda délig 215 új koronavírus-megbetegedést jegyeztek, így Romániában a fertőzöttek száma elérte a 2460-at. A fertőzöttek közül 252 személy meggyógyult, mindannyian elhagyhatták a kórházat – derült ki a Stratégiai Kommunikációs csoport tájékoztatójából.

  • Fotó: Digi24
    Fotó: Digi24

A betegség következtében szerda délig 85-en elhunytak. Intenzív terápiás osztályon 57 beteget kezelnek, 34 páciens állapota súlyos, a többiek állapota stabil. Szerda délig 26 609 koronavírus-tesztet végeztek el. Országszerte több mint 12 ezren intézményes, több mint 119 ezeren pedig lakhelyi elkülönítésben tartózkodnak, orvosi megfigyelés alatt.

A rendvédelmi szervek 260 ügyben indítottak eljárást a betegségek leküzdésének meghiúsítása miatt, az elmúlt 24 órában 522 bírságot rótt ki a csendőrség és a rendőrség az otthoni elkülönítés vagy a karantén szabályainak megszegése miatt. Országszerte közel hétezer olyan személyt tartóztattak fel, akik nem tartották be a kijárási korlátozásokról szóló katonai rendelet előírásait, emiatt összesen 11,3 millió lej értékben róttak ki bírságot.

A külföldön élők közül 196 román állampolgárt diagnosztizáltak koronavírussal - közülük 105-en Spanyolországban 57-en Olaszországban, 14-en Franciaországban, heten Németországban, négyen Nagy-Britanniában, ketten Namíbiában, ketten Indonéziában fertőződtek meg, egy-egy személy pedig Tunéziában, Írországban, Luxemburgban, Belgiumban és az Amerikai Egyesült Államokban betegedett meg. Emellett öt új halálesetet jegyeztek, kettőt Nagy-Britanniában, hármat Spanyolországban- derült ki a diplomáciai képviseletek és a konzuli hivatalok által szolgáltatott adatokból.

Borsos bírságok

Többszörösére emelték a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások megsértéséért kiszabható bírságot: minimális összege az eddigi 100 lejről 2000 lejre emelkedett, felső határát pedig 5000 lejről 20 ezer lejre növelték. Ami a vállalatokat illeti, a rendkívüli állapot katonai rendeleteinek megsértéséért kiszabható bírságok az eddigi ezer helyett tízezer lejnél kezdődnek majd és akár a 70 ezer lejt is elérhetik. A büntetések között szerepelhet a pénzbírságon kívül – az elkövetett tett súlyosságának függvényében – a szabálysértéskor használt vagy abból származó tárgyi javak elkobzása, bizonyos javakhoz való hozzáférés letiltása, a tevékenység ideiglenes felfüggesztése vagy bizonyos munkálatok hatósági beszüntetése. A sürgősségi kormányrendelettel bevezetett, csütörtöktől hatályos szigorítást azzal indokolták a hatóságok, hogy a rendvédelmi szervek tapasztalatai szerint az emberek nem tartják be a kijárási korlátozásokat.

A koronavírus-járvány kitörése óta több mint 78 ezer bírságot róttak ki a hatóságok – közölte szerdán Klaus Iohannis. Az államfő a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatóján arról számolt be, a koronavírus okozta COVID-19 betegség elterjedése óta a hatóságok több mint 870 ezer ellenőrzést végeztek különböző területeken, megvizsgálták, hogy betartják-e az emberek a karantént, az otthoni elkülönülést, tiszteletben tartják-e a cégek az áruforgalmat érintő intézkedéseket stb. Az elnök figyelmeztetett, a pandémia miatt elfogadott jogszabályok egyértelműek, és a lakosság, valamint az egészségügyi személyzet védelmét szolgálják. „Aki nem tartja be ezeket, bírságot kap” – tette hozzá, nyomatékosan megkérve a lakosságot, vegyék komolyan a szükségállapot indokolta korlátozásokat.

 

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 184
szavazógép
2020-04-01: Közélet - Fekete Réka:

Az elsőként diagnosztizált beteg hazamehetett (Tizennégy fertőzött a megyei kórházban)

Meggyógyult, így ma délelőtt kiengedték a sepsiszentgyörgyi megyei kórházból a koronavírus fertőzéssel elsőként diagnosztizált beteget – közölte a megyei önkormányzat sajtóosztálya. A kórházban jelenleg tizennégy beteget kezelnek, akiknek teszteredménye pozitív és öt beutalt páciens esetében fennáll a fertőzés gyanúja.
2020-04-01: Közélet - :

Ismét változott a kilépéshez szükséges űrlap (Bolond április)

Ismét módosította a kormány a kijárási tilalom idején a kilépéshez szükséges űrlapot.