Koronavírus140 halálos áldozat, 3613 fertőzött /Frissítve: megyei adatok/

2020. április 4., szombat, Belföld

Az elmúlt huszonnégy órában 430-cal nőtt a koronavírusos betegek száma Romániában, a szombat déli jelentés szerint eddig 3613 személynél mutatták ki a fertőződést – derült ki a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) jelentéséből. Kovászna megyében eddig 38 fertőzöttet azonosítottak. Az az első bejelentés szerint az elhunytak száma országosan 141-re emelkedett, de délután korrigálták, eddig 140-en veszítették el életüket a fertőzés miatt. A hivatalos jelentésben nem szerepel újabb háromszéki áldozat.

  • Fotó: Inquam Photos/ Octav Ganea
    Fotó: Inquam Photos/ Octav Ganea

A legtöbb beteget, 967-et továbbra is Suceava megyében azonosították, ezt követi a főváros 550-nel, Hargita megye még mindig egyetlen megbetegedéssel szerepel a listán. A Stratégiai Kommunikációs Csoport jelentéséből az is kiderül, hogy a fertőzöttek közül 329-et gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból. Jelenleg 119 beteget ápolnak az intenzív osztályon.

A legutóbbi jelentés óta nyolc új áldozatot jegyeztek, négy-négy, 34 és 82 év közötti férfiről és nőről van szó. Meghalt egy 66 éves bukaresti nő, egy 34 éves Maros megyei férfi, egy 59 éves Mehedinţi megyei férfi, egy 79 éves Kolozs megyei férfi, egy 59 éves Temes megyei nő, egy 59 éves bukaresti nő és egy 59 éves Arad megyei férfi. Valamennyien több más betegségben is szenvedtek.

A 2-es számú katonai rendelet hatályba lépése óta 1479 személyt helyeztek hatósági karanténba, mert nem tartották tiszteletben a lakhelyi elkülönítésre vonatkozó előírásokat. Továbbá ötvenhárom, hatósági karanténban lévő személy elhagyta a karanténközpontot, ezért újabb 14 napra vesztegzár alá vonták őket. A jelentés szerint jelen pillanatban 15.252 személy van intézményesített karanténban Romániában (Háromszéken 126). 113.449-en pedig otthoni elkülönítésben vannak (Kovászna megyében 1645-en), orvosi megfigyelés alatt.

Ez idáig 36.092 koronavírustesztet végeztek el az országban.

Eddig összesen 300 ügyben indítottak eljárást az illetékes belügyi szervek a betegségek leküzdésének meghiúsítása miatt – közölte szombaton a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

Az elmúlt 24 órában országszerte 7824 olyan személyt tartóztattak fel a csendőrök és rendőrök, akik nem tartották be a kijárási korlátozásokról szóló katonai rendelet előírásait. A Román Rendőrség tájékoztatása értelmében összesen 15.917.600 lej értékben róttak ki bírságot emiatt. Megyénkben az elmúlt 24 órában 116 brságot róttak ki a kijárási korlátozások megszegéséért, összesen 298 300 lej értékben.

A járvány kitörése óta 26 román állampolgár vesztette életét külföldön. A diplomáciai képviseletek és a konzuli hivatalok által szolgáltatott adatok alapján 317 külföldön élő román állampolgárnál mutatták ki eddig a koronavírust, közülük 129-en Spanyolországban, 152-en Olaszországban, 15-en Franciaországban, nyolcan Németországban, négyen Nagy-Britanniában, ketten Namíbiában, ketten Indonéziában fertőződtek meg, egy-egy személy pedig Tunéziában, Írországban, Luxemburgban, Belgiumban és az Amerikai Egyesült Államokban betegedett meg.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 126
szavazógép
2020-04-03: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Koronavírus a barkácsáruházban (Sepsiszentgyörgy)

Közleményben ismertette pénteken a sepsiszentgyörgyi Depo barkácsáruház tulajdonosa, hogy megyeszékhelyi munkapontjuk egyik dolgozója COVID-19 fertőzött. Leszögezik, mindent megtettek annak érdekében, hogy az áruház alkalmazottai és ügyfelei körében elkerüljék a fertőzésveszélyt, a továbbiakban is fokozottan figyelnek a hatósági ajánlások és intézkedések betartására.
2020-04-04: Belföld - :

Újabb város karanténban

A hatóságok karanténba helyezték a dél-romániai Țăndărei kisvárost, melyben járványgóc alakult ki az elmúlt napokban.