Egyetemi tanévnyitóIdéntől mesteri képzés is

2008. október 2., csütörtök, Közélet

Négy gazdasági és a környezetmérnöki szak közös tanévnyitóját tartották tegnap a kolozsvári Babeş—Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatán. A tizenkettedik tanévet több mint ezerkétszáz hallgatóval kezdi a helyi egyetem, közülük százharmincegyen az idén indult mesteri képzésen vesznek részt.

A Csíki utcai székház tágas amfiteátrumában tartott megnyitóünnepségen dr. Fazakas József főigazgató vetített képes visszapillantóban mutatta be a tagozat fejlődését, a kezdeti főiskolai korszakot és a 2005-ös áttérést az egyetemi képzésre. Jelenleg négy gazdasági szakon — vállalat-gazdaságtan, kereskedelem, turizmus és szolgáltatások gazdaságtana, agrártudományi és környezet-gazdaságtan, valamint menedzsment —, közigazgatási szakon és környezetmérnökin folyik a tanítás nappali és távoktatásban, magyar és román nyelven. Évente több mint négyszázan szereznek oklevelet, az eddigi tapasztalat szerint mindannyian kapnak munkahelyet, a diplomás szakemberek képzésével az egyetem jelentősen hozzájárul a térség gazdasági fejlődéséhez — hangsúlyozta az igazgató. Fazakas elmondta, hallgatóik kérésre készíthetnek olyan diplomamunkákat is, amelyek az önkormányzati és gazdasági stratégiákkal állnak összhangban, ezeket a tanulmányokat lehetne hasznosítani éppúgy, mint kutatásaik eredményeit. Leszögezte: kutatás nélkül nem beszélhetünk felsőfokú oktatásról, miként az angol nyelv ismerete és informatikai felkészültség nélkül sincs igazi egyetemi képzés.

A zsúfolásig megtelt amfiteátrumban tartott ünnepségen a hallgatókat és tanárokat köszöntötte Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Főcze Gyula, a prefektúra képviselője, egyetemi oktató, közreműködtek a tagozat hallgatói és Tóth-Győrbíró Apor, a Plugor Sándor Művészeti Líceum tanulója.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1789
szavazógép
2008-10-02: Közélet - Farkas Réka:

Kitartanak a háromszékiek: pártként indulnának (Folytatódik a vita az MPP-ben)

A háromszéki és Kolozs megyei szervezet kifogásolta az elnökségi döntést, felülvizsgálatát kérte, és érveket sorakoztattak fel a pártként való megmérettetés mellett. Szász Jenő rövid válaszában azt ígérte, megfontolják a javaslatot, de később semmit nem tett. Szeptember 24-én lejárt a határidő, amíg a helyi szervezeteknek függetlenül induló jelölteket kellett megnevezniük, értesüléseink szerint országosan csak két javaslatot juttattak el az elnökséghez, és elmúlt a másik időpont is, az elnökségnek szeptember 30-ig kellett volna véglegesítenie a jelöltek listáját.
2008-10-02: Közélet - Fekete Réka:

A jó szó erejével

Oly ritkán figyel oda a társadalom az idős emberekre, hogy tegnap sok időskorú férfi és nő meg is hatódott, amikor a sepsiszentgyörgyi Erzsébet park bejáratánál kedves szóval, Bibliából vett idézettel, meleg teával köszöntötték.