Válságban az Európai UnióÚj Marshall-terv kell

2020. április 6., hétfő, Világfigyelő

A második világháború utáni nyugat-európai újjáépítést szolgáló Marshall-tervhez hasonló nagyszabású gazdaságfejlesztési program szükséges a koronavírus-járvány miatt válságba süllyedt Európai Unió (EU) megerősítéséhez – írta az Európai Bizottság (EB) elnöke a Welt am Sonntag vasárnapi német lapban. Ursula von der Leyen szerint az elképzelés mindenekelőtt a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló közös költségvetés újratervezését jelenti.

A politikus kiemelte, hogy a járvány révén az igazi Európa visszatért, és éjjel-nappal fáradhatatlanul dolgozik, hogy a közösség elérje mindazt, amit tagjai egyedül, külön-külön nem tudnának elérni. Ezt mutatja, hogy az utóbbi hetekben EU-s szinten olyan döntések sorát hozták meg, amelyeket korábban elképzelni sem lehetett volna. A gazdasági társaságoknak nyújtott állami támogatás szabályozását minden korábbinál rugalmasabbá tették, az államháztartásról szóló előírásokon soha nem látott mértékben lazítottak, az EU-s intézmények és a tagországok pedig együttvéve 2,8 ezer milliárd eurót mozgósítottak a válság leküzdésére. Ez világszerte a legerőteljesebb válasz a járvány miatt kezdődött gazdasági zuhanásra.

Az EB a héten újabb lépést tett, 100 milliárd eurós munkahelyvédelmi programot indított, és a közös költségvetésből megmaradó minden egyes eurócentet egészségügyi védőfelszerelések beszerzésére és koronavírustesztekre fordítanak – írta Ursula von der Leyen. Hozzátette, hogy ebben a válságban nem végzünk félmunkát, és ez a következő évekre is vonatkozik, amelyek arról szólnak majd, hogy miként lehet kiemelni a gazdaságot a válságból. Igen erőteljes beruházási tevékenységre, egy Marshall-terve van szükség, amelynek középpontjában egy új, erős EU-s költségvetésnek kell állnia.

A járvány miatt a világ megváltozott, ezért a hétéves költségvetést hozzá kell igazítani az új követelményekhez – írta a vezető, hangsúlyozva: „többnemzedéknyi időn keresztül terheli majd a közösséget az a sok milliárd euró, amelyet most kell beruházni, hogy elkerüljük a még nagyobb katasztrófát, ezért az a felelősségünk, hogy okosan és fenntarthatóan fektessünk be közvetkező költségvetésünkből”.

Mint írta, a következő EU-s költségvetés stratégiai beruházás a jövőbe, ami a többi között az újító, innovatív kutatás, a digitális infrastruktúra, a környezetbarát energia, a nyersanyagok és termékek újrahasznosítására épülő úgynevezett körforgásos gazdaság és a jövő kihívásainak megfelelő közlekedési infrastruktúra fejlesztésének támogatását jelenti. Mindez döntően hozzájárulhat egy modernebb, fenntarthatóbb és erősebb válságtűrő képességű EU felépítéséhez – írta Ursula von der Leyen, aki szerint a közösség most is megerősödve kerül ki a krízisből, mint ahogy története során mindig.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1719
szavazógép
2020-04-06: Világfigyelő - :

Új vezetője van a brit Munkáspártnak

A várakozásoknak megfelelően Sir Keir Starmert választották a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt új vezetőjévé. Az 57 éves Starmer győzelmét a párt szombaton, több hónapos választási procedúra után jelentette be.
2020-04-06: Világfigyelő - :

Lengyel–orosz vita (Katyńi és szmolenszki megemlékezés)

Későbbre halasztják a Mateusz Morawiecki miniszterelnök által vezetett lengyel kormányküldöttség április 10-ére tervezett évfordulós megemlékezését az oroszországi Katyńban és Szmolenszkben. Ennek okáról különféleképpen nyilatkozott a lengyel és az orosz fél.