Kampánylázban

2008. október 2., csütörtök, Máról holnapra

Nagy úr a választó, derült ki a parlament hétfői és keddi szavazásakor, amikor a népképviselet felkent urai olyan egyhangú örömmel és nyugalommal szavazták meg a pedagógusok bérének ötven-, illetve az egyetemi tanári fizetések hetvenöt százalékos emelését, mintha soha nem hallottak volna arról az aranyszabályról, miszerint csak addig nyújtózz, ameddig a takaród ér.

Közben emelték a fizetéseket, a minimálbért, a nyugdíjakat. És mint kiderült, a román parlamentben még számos népszerűséghajhászó jogszabály vár elfogadásra. Például megdupláznák az 500 lejnél kisebb nyugdíjakat, törvénytervezetet dolgoztak ki a fűtési költségek egy részének állami átvállalásáról, az időjárási viszontagságok által érintett gazdák kárpótlásáról, a szülési és a gyermeknevelési ellátmányok emeléséről, a háborús veteránok és a különböző rendszerek által üldözött személyek nyugdíjpótlékainak növeléséről. A szóban forgó törvénytervezetek jelentős részét a szakbizottságok elutasították ugyan, de megeshet — épp a közelgő választások miatt —, a plénum mégis megszavazza majd. Ráadásul a minisztériumok is a kampány lázában égnek, hogy mást ne említsünk, Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter bejelentette: felszámolják az ingyenes és az ártámogatott gyógyszerek eddigi korlátozását. A dolog szépséghibája csupán annyi, a biztosítópénztár szerint nincs pénz a támogatott gyógyszerek korlátlan finanszírozására, ráadásul az idénre kiszabott hárommillió lejes költségvetés 80 százaléka már elfogyott.

A miniszterelnök és a pénzügyminiszter fogja a fejét, tudják, hogy már az október elsejére előrehozott húszszázalékos nyugdíjemeléssel keményen túlterhelték a költségvetést, a tanárok béremelését már vállalni sem akarják, azt mondják, ezt a kérdést rendezze majd az új kormány. Az a szerencséjük, hogy a kedden elfogadott jogszabály nem szab határidőt a törvény életbeléptetésére, s még az államelnök sem hirdette ki, bár kétségeink nem lehetnek, megteszi, hisz a 400 000-re tehető pedagógustársadalom szavazata a ma élő és mozgó politikusok számára, mint láttuk, nem közömbös.

Különben félreértés ne essék: a pedagógusok béremelése ellen felelősen gondolkodó ember aligha tiltakozhat. Mert jövőépítő befektetés. Csak épp legyen rá pénz. Amit ugyanis a parlament az egyhangú szavazatával törvényerőre emelt, nem több népszerűséghajhász kampányfogásnál.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1789
szavazógép
2008-10-02: Közélet - Fekete Réka:

A jó szó erejével

Oly ritkán figyel oda a társadalom az idős emberekre, hogy tegnap sok időskorú férfi és nő meg is hatódott, amikor a sepsiszentgyörgyi Erzsébet park bejáratánál kedves szóval, Bibliából vett idézettel, meleg teával köszöntötték.
2008-10-02: Közélet - x:

Élni a lehetőségekkel

További szakok akkreditálását, új szakok indítását, a mesterképzés elkezdését, a teljes körű bolognai rendszer kiépítését, új anyagi források felkutatását, európai pályázatok benyújtását és az egyetem infrastrukturális fejlesztését sürgeti a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE), élve a parlament által elfogadott akkreditáció lehetőségeivel.