Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Úzvölgyi temetőfoglalásCsatát nyert Csíkszentmárton

2020. április 11., szombat, Belföld

Első fokon pert veszített Dormányfalva önkormányzata: nem sikerült érvényteleníttetnie azt a csíkszentmártoni önkormányzati határozatot, amely a csíki község közvagyonává nyilvánította az úzvölgyi katonatemetőt és a magyar hadsereg által a második világháború idején épített egykori kaszárnyákat.

  • Tavaly júniusban román szélsőségesek erőszakkal hatoltak be a temetőbe. Abert Levente felvétele
    Tavaly júniusban román szélsőségesek erőszakkal hatoltak be a temetőbe. Abert Levente felvétele

A Hargita Megyei Törvényszéken március végén kimondott elsőfokú ítéletről a Székelyhon portál számolt be. A pernek a bíróságok portálján elérhető kivonata szerint Dormánfalva városa 2019 augusztus elején indított pert Csíkszentmárton ellen annak a 2007-es önkormányzati határozatnak a részleges érvénytelenítése céljából, amelyik a székelyföldi település közvagyonaként tüntette fel az úzvölgyi katonatemetőt és a közelében álló, használaton kívüli kaszárnyasort. A csíkszentmártoni önkormányzati határozatot 2010-ben a 299-es kormányhatározat is megerősítette. 

A per során Dormánfalva önkormányzata arra hivatkozott, hogy a temető területe már 1990-ben a moldvai kisváros magánvagyonának leltárában szerepelt, és az 1997-ben elfogadott, most is érvényes általános rendezési terv (PUG) is a város belterületeként jelölte meg. Azt is érvként hozta fel, hogy az INSPIRE térinformatikai geoportál is Dormánfalva területeként jelöli a temetőt.

 A szentmártoniak viszont olyan, az 1800-as évek végéről származó telekkönyveket mutattak be a bíróságnak, amelyek szerint a vitatott terület Csíkszentmárton község földbirtokos közösségének és Csíkcsekefalva földbirtokos közösségének a tulajdona. A Hargita Megyei Törvényszék megalapozatlannak tartotta és elutasította Dormánfalva érveit, és 9500 lej perköltség megtérítésére kötelezte a moldvai önkormányzatot. Az ítélet ellen a hivatalos kiközlés utáni 15 napban fellebbezést lehet benyújtani.

„Ezt a csatát megnyertük, de a harc még nem ért véget” – idézte Gergely András csíkszentmártoni polgármestert a Székelyhon. A községvezető úgy véli, hogy az állítólagos 1990-es dormánfalvi leltári bejegyzés hamisítás, szerinte ez jóval később történt, és reményét fejezte ki, hogy ez a per folyamán is kiderül.

A mára elnéptelenedett Úzvölgye település, valamint a település területén fekvő katonatemető és kaszárnyasor hovatartozása, illetve a katonatemetőben tavaly létrehozott román parcella kapcsán számtalan per van folyamatban a romániai bíróságokon. Ezek egyik csoportját Csíkszentmárton, másikat Dormánfalva önkormányzata, harmadikat pedig Bákó megye prefektusa indította.

Dormánfalva önkormányzata 2019 áprilisában önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő katonatemetőben, melyet korábban Csíkszentmárton község gondozott és a magyar közösség magyar katonatemetőként tartott számon. Tavaly június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1086
szavazógép
2020-04-11: Belföld - :

Félezernél több új fertőzött

Egy nap alatt – péntek déltől szombat délig – 523-mal nőtt a koronavírus-fertőzések száma Romániában, és ezzel az igazolt esetek száma 5990-re emelkedett. Háromszéken 12 új esetről tájékoztatott az operatív törzs.
2020-04-12: Belföld - :

Hatezernél több fertőzés, 26 új eset Háromszéken

310 új esettel 6300-ra nőtt a koronavírus-fertőzések száma Romániában, az elhalálozásoké pedig 306-ra. Háromszéken 26-tal nőtt az új esetek száma: a vasárnapi közlés szerint immár 117 pozitív teszteredmény volt a megyében.