Hatezernél több fertőzés, 26 új eset Háromszéken

2020. április 12., vasárnap, Belföld

310 új esettel 6300-ra nőtt a koronavírus-fertőzések száma Romániában, az elhalálozásoké pedig 306-ra. Háromszéken 26-tal nőtt az új esetek száma: a vasárnapi közlés szerint immár 117 pozitív teszteredmény volt a megyében.

  • Nelu Tătaru egészségügyi miniszter
    Nelu Tătaru egészségügyi miniszter

A stratégiai kommunikációs törzs vasárnapi közlése szerint e napon 204 beteget ápoltak intenzív osztályon, a gyógyultak létszáma pedig 852. Intézményes karanténban 24 193, házi elszigetelésben 68 757 személy volt -- mindkét szám csökkenést mutat. Az elvégzett tesztek száma meghaladja a 62 ezret, a hétvégén azonban a hírtelevíziók által megszólaltatott szakemberek szerint kevesebbet végeznek, mert nincs elég laboratóriumi alkalmazott ahhoz, hogy megállás nélkül dolgozzanak a beküldött mintákon.

Az igazolt fertőzések száma Háromszéken is száz fölé emelkedett, a legfrissebb összesítésben 117  pozitív teszteredmény szerepel, ez 26 új esetet jelent 24 óra alatt. Hargita megyében ezúttal is egyetlen  új fertőzést találtak (most 7 van), Maros megyében 217-et (14-gyel többet, mint az előző napon). Az éllovas Suceaván 1661, Bukarestben 751 új eset van, Hunyad megye átlépte a 300-as küszöböt, ott 303 fertőzést igazoltak. Rosszul alakulnak a dolgok Vrancea megyében is, ahol április 12-én 117 fertőzést jelentettek, de Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szerint Foksányban több kisebb gócpont alakult ki, és a megyeszékhely egyetlen hatalmas gócponttá válhat. Megfertőződött a helyi katonai kórház 35 egészségügyi dolgozója, emellett pedig a csendőrség, a készenléti felügyelőség és a megyei kórház több alkalmazottja is. Köztük van a megyei kórház menedzsere is, aki a hír hallatán eltűnt, de később kiderült, hogy egy szállodába zárkózott be az intézmény fontos dokumentumaival. A foksányi megyei kórház mától katonai parancsnokság alá kerül. 

Az ünnepi hétvége dacára szaporodtak a bűnvádi eljárások is, szombattól vasárnapig nyolc új iratcsomót nyitottak a járvány fékezését célzó intézkedések meghiúsítása miatt, így már 374 van. A kijárási tilalmat megszegők (vagy az ellenőrzések) száma továbbra is napi kilenc ezer alatt van, a kirótt bírságok összege pedig meghaladja a 19 millió lejt, ezek az előző napokhoz hasonló nagyságrendű adatok.

A külföldön élő román állampolgárok között két új fertőzést és egy új halálesetet jelentettek. Világszinten a fertőzöttek száma meghaladja az 1,6 millió főt (ez majdnem 90 ezer új esetet jelent egy nap alatt), az elhunytaké pedig a százezer főt (ez 7 ezernél több áldozat egy napra).

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 326
szavazógép
2020-04-11: Belföld - :

Csatát nyert Csíkszentmárton (Úzvölgyi temetőfoglalás)

Első fokon pert veszített Dormányfalva önkormányzata: nem sikerült érvényteleníttetnie azt a csíkszentmártoni önkormányzati határozatot, amely a csíki község közvagyonává nyilvánította az úzvölgyi katonatemetőt és a magyar hadsereg által a második világháború idején épített egykori kaszárnyákat.
2020-04-13: Belföld - :

Hat új eset Háromszéken, háromszáznál több az országban

Húsvéthétfőn 6633 koronavírusos személyt jelentettek Romániában, ebből 333 új eset, és 6 Kovászna megyei, ahol 123-ra nőtt az igazolt fertőzések száma.