KényszerszabadságKözel ezer kedvezményezett

2020. április 15., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Közel ezer kényszerszabadságra küldött háromszéki alkalmazott számára tudják folyósítani szinte azonnal az állami támogatást, azaz az alapbérük hetvenöt százalékát, amint megérkezik a kincstári számlára az e célra előirányzott kormánypénz – tájékoztatott Kelemen Tibor, a Kovászna Megyei Foglalkoztatási Ügynökség vezetője. Az első fordulóban 86 munkáltató igénylését fogadták el. Az igazgató szerint a kérések folyamatosan érkeznek – már meghaladták az ezret –, de sok a hiányos vagy más hibák miatt egyből nem jóváhagyható igénylés. A kormány egységesen, megyénként 500 ezer lejes keretet hagyott jóvá a támogatásra. Az első fordulóban a március 18–31-e között kényszerszabadságra kerültek részesülhetnek támogatásban.

  • A munkaerő-ügynökség megyei székháza – „birkóznak” az iratcsomókkal. Fotó: Albert Levente
    A munkaerő-ügynökség megyei székháza – „birkóznak” az iratcsomókkal. Fotó: Albert Levente

Lapunk megkeresésére Kelemen Tibor elmondta: április elsejét követően lavinaszerűen kezdtek érkezni a kérések, sajnos, sok esetben hibásan fogalmazták meg, ezért az ügynökségnek több esetben kiegészítéseket, javításokat kellett kérnie. Az igazgató emlékeztetett, hogy az első fordulóban a március 31-ig felfüggesztett munkaviszonyok esetében folyósíthatják a támogatást, a kormány erre 500 ezer lejt irányzott elő minden megye számára, az összeg viszont még nem érkezett be a kincstár helyi képviseletéhez. Az intézményvezető szerint vélhetőleg az ortodox húsvéthoz igazítják, hogy az ünnepre az embereknek lehessen biztosítani a jövedelmet. Háromszéken tegnapig 86 vállalkozás 935 felfüggesztett munkaviszonyú alkalmazottjának tudták volna elküldeni a kereskedelmi bankoknál nyitott folyószámlákra a támogatást.

Kelemen Tibor ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az igénylések és az érintett munkavállalók száma a megyében ennél sokkal magasabb. Nehéz ugyan megbecsülni, de a szükségállapot első fél hónapjában a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak száma 3000–3500 körül lehet. Az ügynökségnél azt tapasztalják, hogy több vállalkozó nehezen birkózik meg az ügyintézéssel. Például az ügynökség különböző e-mail-címeire is eljuttatták az iratcsomókat, ezért a feldolgozásnál duplázódott, triplázódott az iktatott kérelmek száma. Ennek nyomán döntöttek úgy, hogy csak azokat az igényléseket dolgozzák fel, ahol nincsenek problémák, a kifizetés fennakadás nélkül megtörténhet, természetesen akkor, amikor megérkezik a támogatásra szánt összeg Bukarestből. Vannak ugyanakkor abszurd helyzetek is, így egyesek annyira alacsony összeget igényelnek támogatásként, illetve olyan rövid időszakra (pár napra), hogy az odaítélés adminisztratív költségei messze meghaladják az igényelt támogatást. Ezeket kénytelenek elutasítani.

Emellett többen rosszul értelmezték az előírásokat, s a részmunkaidős és a főállású alkalmazások után is igényelnék a támogatást, más esetekben pedig arra derült fény, hogy olyan munkaviszonya is volt a munkavállalónak, amelyről a munkáltatónak nem volt tudomása. Továbbá előfordult, hogy helytelen folyószámlaszámot írtak be az igénylők. Emiatt sokan nem kerülhettek be az első fordulóban kedvezményezettjei közé.

Az ügynökségnél továbbá a joghézagokkal is meg kell küzdeniük, így például fennakadásaik voltak az elektronikus aláírásoknál, hiszen egyelőre az is tisztázatlan, hogy a majdani elszámolásnál – az Európai Unió szerveinél, lévén hogy a támogatás összegét a kormány európai forrásokból fedezi – a most elektronikus másolatként elküldött dokumentumok helyettesíthetik-e az eredetieket. Kelemen Tibor szerint igyekeznek igazságosan és gyorsan eljárni, de a törvényi hiányosságok miatt ez nem mindig lehetséges.

Az ügynökséghez folyamatosan érkeznek az igénylések, ezek után viszont a támogatás csak májusban várható, és több jel arra utal, hogy a munkaügyi minisztérium a szabályok módosítását tervezi, szűkítve a kört azokra a munkáltatókra, munkavállalókra, akiket a járvány súlyosan érintett.

Kelemen Tibor arról is beszámolt, hogy tömeges elbocsátásokról nincs tudomásuk a megyében, a munkáltatók nagy része inkább a kényszerszabadság mellett döntött. Ez kitűnik abból is, hogy a munkanélküliségi aránynál nem tapasztaltak érdemi változást, pár személlyel nőtt csak az állástalanok száma márciusban februárhoz viszonyítva. A nagyszámú alkalmazottat foglalkoztató készruhagyárak, kertészetek inkább a munkaviszony felfüggesztése mellett döntöttek, és nem a tömeges elbocsátás mellett, de van arra is példa, hogy a termelést alakították át – maszkokat, védőruhákat készítenek.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 565
szavazógép
2020-04-15: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Gondok és sikerek között Árkoson

Általában is vegyesek az áprilissal kapcsolatos érzéseink. Ennél bolondabb hónap nem létezik – mondta egyik helybeli –, éppen áprilist kellett kiválasztania a koronavírusnak is! Sajnos azonban, a pandémia korántsem tréfadolog, falvakon pedig mindenki végzi azt, amit kell, s ahogy lehet. Gondok és sikerek között evickél a falu, a mindennapokra azonban itt is rányomja bélyegét a koronavírus-járvány, az óvoda, iskola bezárt, a diákok oktatása pedig interneten történik. A falu infrastruktúrája fejlődött, megoldatlan probléma azonban maradt éppen elég. Máthé Árpád polgármester készen áll arra, hogy a következő választásokon újra induljon a községvezetői tisztségért.
2020-04-15: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Válság utáni kilátások

Miközben sorra jelennek meg a tavalyi évre vonatkozó makrogazdasági statisztikák, az elemzők az idei zuhanás mértékét is igyekeznek előre jelezni. Vagyis arra keresik a választ, hogy mi lesz a válság után.