Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hetvenéves lenne Esterházy Péter

2020. április 17., péntek, Kultúra

Esterházy Péter Kossuth-díjas író, a kortárs magyar prózairodalom egyik legjelentősebbnek tartott alakja április 14-én lett volna hetvenéves.

  • Fotó: MTI
    Fotó: MTI

A magyar történelemben fontos szerepet játszó Esterházy család fraknói grófi al­ágának leszármazottja Budapesten született 1950. április 14-én. Diplomát az ELTE matematika szakán szerzett, majd a Kohó- és Gépipari Minisztérium Számítástechnikai Intézetében dolgozott számítástechnikai rendszerszervezőként, ám 1978-tól az írást tekintette főfoglalkozásának. Két első kötetében, a Fancsikó és Pinta (1976), valamint a Pápai vizeken ne kalózkodj (1977) című elbeszélésfüzérekben az újszerű, szokatlan nyelv mellett felhasználta a magyar irodalom anekdotikus hagyományait is. Első nagy sikerét az 1979-ben megjelent Termelési-regény (kisssregény) című művével aratta. Ebben az időben nagy feltűnést keltett nem mindennapi gesztusával: Ottlik Géza 70. születésnapjára az Iskola a határon című regényt kéz­írással egyetlen rajzlapra másolta le.

A nyolcvanas évek elejétől évente jelentek meg kisregényei – Függő, Ki szavatol a lady biztonságáért?, Fuharosok, Kis Magyar Pornográfia, Daisy, A szív segéd­igéi –, amelyek folyóiratokban megjelent szövegekkel kiegészítve, Bevezetés a szépirodalomba címmel egy könyvvé rendeződtek. 1987-ben nagy sikert aratott Csokonai Lili álnéven írt Tizenhét hattyúk című regénye, amelynek főhőse, Weöres Sándor Psychéjének modern utóda ékes 17. századi nyelven adta elő napjainkban játszódó szerelmi történetét.

1988-ban jelent meg irodalmi tanulmányainak első kötete A kitömött hattyú címmel. Nagy siker volt Harmonia caelestis című fikciós családi krónikája, majd a Javított kiadás, amelyben saját ironikus-indulatos megjegyzéseivel adta közre apja ügynöki jelentéseinek egyes részleteit. 2010-ben jelent meg Esti című kötete, amelyben Kosztolányi Dezső Esti Kornél-novelláit írta tovább „esterházyul”. 2013-ban publikálta Egyszerű történet vessző száz oldal című regényét, amely a 17. századba kalauzolja olvasóját. A művet 2014-ben Egyszerű történet vessző száz oldal – a Márk-változat címmel folytatta, 2015-ben jelent meg Az évek iszkolása című, Marianna D. Birnbaummal készült beszélgetős könyve. 2015 nyarán az ő szövegére készült el Eötvös Péter Halleluja című oratóriuma.

2015 októberében az Élet és Irodalomban a göteborgi könyvvásárra írt levelében nyilvánosságra hozta, hogy hasnyálmirigyrákja van. Betegségéről írt Hasnyálmirigynaplója a 2016-os könyvhétre jelent meg, amelyet az író nyitott meg június 9-én. Nem sokkal később, július 14-én Budapesten elhunyt. Gannán temették el az Esterházy-mau­zóleumban.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2149
szavazógép
2020-04-17: Kultúra - :

Kilúgozzák az agyunkat, ha hagyjuk

„Buck nem olvasott újságot, egyébként tudta volna, hogy veszély leselkedik minden sarkvidéki erős, meleg bundájú kutyára Pugel Soundtól San Diegóig.” Így kezdődik Jack London A vadon szava című, 1903-ban kiadott regénye, amelynek filmes adaptációja A vadon hívó szava címmel került a mozikba Chris Sanders rendezésében, Harrison Ford főszereplésével. A végeredmény: átírás, hollywoodi agymosás.
2020-04-17: Kultúra - :

Elhunyt Fekete György

Életének 88. évében meghalt Fekete György belsőépítész, iparművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke – tudatta az MMA.