VidékfejlesztésMűködik az ügynökség

2020. április 21., kedd, Gazdakör

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Országos Ügynökség értesíti az ügyfeleit, hogy az egy hónappal meghosszabbított járványügyi vészhelyzet feltételei között is a megszokott kerékvágásban folytatja munkáját, így egyetlen pályázónak sem származik hátránya a járvány hozta sajátos helyzetből. Az elektronikus kommunikáció és az ügyfelekkel való kapcsolattartás az elmúlt hetekben nagyon jól működött, a sikeres pályázatok megvalósítása, lebonyolítása és kifizetése zavartalanul folyt.

Az ügynökség a korszerű számítógépes rendszernek köszönhetően különösebb nehézségek nélkül a legtöbb intézkedésnél tudja fogadni és ellenőrizni a feltöltött pályázatokat, el tudja bírálni az esetleges óvásokat, s teljesíteni tudja a sikeres pályázók szerződéskötési, elszámolási, illetve kifizetési kérelmeit. Azon intézkedéseknél, ahol a számítógépes rendszer még nincs teljesen kiépítve (pl. a Leader-programnál), a szakemberek által kért kiegészítő iratokat, más kommunikációs anyagokat a pályázóktól szkennelt formában e-mailen is elfogadják.

Az ügynökség tevékenységét és a pályázatok lebonyolítási rendszerét a járványhelyzet miatt megváltozott körülmények között a 78-as számú miniszteri rendelet szabályozza. Ennek értelmében a részletfizetések esetében a terepen való ellenőrzés elmarad, a végső elszámolási részletnél azonban továbbra is a helyszínen ellenőriznek, amennyiben nincs a településen megbetegedés. Ha van, akkor ez a terepellen­őrzés is elmaradhat a megyei hivatal vezetőjének beleegyezésével. Ebben az esetben a terepellenőrzést a járványhelyzet hivatalos lejárta után ejtik meg a megyei vidékfejlesztési hivatal munkatársai.

A megyében a leginkább érintettek a fiatal gazdák, mivel a 40 vagy 50 ezer euró értékű támogatás második részletét a szerződés megkötése után legtöbb 33 hónapra kell igényelni, és ez a határidő 15 pályázónál április végén, illetve májusban jár le. Mivel ez egyben az utolsó részlet is ennél az intézkedésnél, az érvényes belső rendelkezés értelmében a kifizetés előtt kötelező a terepen való ellenőrzés. Abban az esetben, ha a járvány nagyon elhúzódik, és semmiképp sem lehet betartani a 36 hónapos kifizetési határidőt, lehetőség lesz arra, hogy a pályázó és az ügynökség közötti szerződést felfüggesszék a járvány miatt elrendelt sürgősségi állapot idejére, és a fiatal gazda a támogatás második részletét a járvány megszűnte után kapja meg. A szerződés felfüggesztését azonban csak nagyon indokolt esetben kérheti a pályázó, kérelmét a gyulafehérvári, úgynevezett ex-post ellenőrző csoport bírálja el. Az elbírálás után kiközlik a felfüggesztési kérelem jóváhagyását vagy visszautasítását. A megyebeli vidékfejlesztési szakemberek szerint a legjobb lenne, hogy ezen fiatalok a 33 hónapos határidő letelte előtt tennék le a második részlet kifizetésének kérését és a szükséges mellékelendő dokumentumokat (pl. igazolások a pénzügytől, környezetvédelemtől, járványtani hatóságtól stb.).

A megyei vidékfejlesztési hivatal ismételten felhívja az érintettek figyelmét, hogy a sajátos járványtani helyzetben a személyes kapcsolatok elkerülése végett az országos ügynökség egy új, Cloud megnevezésű számítógépes alkalmazást indított el azon intézkedéseknél, ahol a pályázatok leadása papíron történt meg, illetve azon pályázatoknál, ahol az országos ügynökség online rendszere a letevéstől, elbírálástól a kifizetésig még nem valósult meg teljes egészében. A most elindított számítógépes alkalmazás alkalmazható a 4.3-as, a 7.2-es, a 7.6-os, valamint a 19.2-es számú intézkedéseknél. Az említett pályázatoknál az anyagi kiadások (javak, szolgáltatások és munkálatok) beszerzési eljárásainak dokumentumait (legyen az közvetlen, egyszerűsített vagy nyílt versenytárgyalás) eddig a megyei vidékfejlesztési hivatal vagy a gyulafehérvári központ szakemberei kellett hogy jóváhagyják, s kötelező volt papíron letenni azokat.

Az új alkalmazással most a beszerzés lebonyolítására vonatkozó dokumentumokat online kell feltölteni az ügynökség számítógépes rendszerébe. A letevés, feltöltés módja tanulmányozható az országos ügynökség honlapján (afir.info – instructiuni pentru modulele on-line / instructiuni generale / instructiuni incarcare proiecte off-line). A pályázónak a dokumentumok szkennelt változatának feltöltése előtt kapcsolatba kell lépnie a megyei vidékfejlesztési hivatal vagy a gyulafehérvári központ illetékes, pályázatért felelős szakemberével. A megyebeli pályázók eligazítására és az ügyintézésre szolgál ugyanakkor a 0267 352 003-as és a 0367 860 275-ös telefonszám, valamint az ojfir.covasna@afir.ro e-mail-cím.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2631
szavazógép
2020-04-21: Gazdakör - Bokor Gábor:

Érdemes megszerezni a minősítést (Hegyvidéki termékek)

A Hegyvidéki Övezet Országos Ügynöksége online platformot létesített, hogy népszerűsítse a hegyvidéki termékeket előállító termelőket és azok termékeit. A hegyvidéki termék megnevezés fakultatív módon használható, ugyanúgy, mint a minőséget bizonyító bio, eredetvédett, illetve hagyományos termék megjelölések. A hegyvidéki termék megnevezésű termékek és azok előállítói a zonamontana.ro weboldalon találhatóak meg.
2020-04-21: Közélet - Nagy D. István:

Folyamatos segítség az egészségügyi dolgozóknak (Sepsiszentgyörgyi Rotary Klub)

Közel egy hónapja kapcsolódott be a koronavírus elleni küzdelembe a sepsiszentgyörgyi Rotary Klub, egyebek mellett nagy értékű egészségügyi berendezések beszerzésével, védőfelszerelések és eszközök (fertőtlenítőkapu, plexiakváriumok, műanyag védőálarcok) gyártásával és nem utolsósorban az ezekhez szükséges anyagi háttér adományokból történő előteremtésével. Tagjai az anyagi hozzájáruláson túl személyesen is részt vesznek az egészségügyi intézményeknek szánt eszközök eljuttatásában. A szervezetnek a napokban sikerült tető alá hoznia egyik legjelentősebb akcióját, két lélegeztetőgép beszerzését. Ezeket és a hozzájuk tartozó betegmegfigyelő felszereléseket hivatalosan holnap adják át a megyei kórháznak.