Hegyvidéki termékekÉrdemes megszerezni a minősítést

2020. április 21., kedd, Gazdakör

A Hegyvidéki Övezet Országos Ügynöksége online platformot létesített, hogy népszerűsítse a hegyvidéki termékeket előállító termelőket és azok termékeit. A hegyvidéki termék megnevezés fakultatív módon használható, ugyanúgy, mint a minőséget bizonyító bio, eredetvédett, illetve hagyományos termék megjelölések. A hegyvidéki termék megnevezésű termékek és azok előállítói a zonamontana.ro weboldalon találhatóak meg.

A hegyvidéki termék megjelölés európai szinten elismert, a piacon az illető termék többletminőségét hivatott bizonyítani, s megkönnyíti a vásárlóknak a minőségi termékek azonosítását. Az Európai Bizottság arra törekszik, hogy a „hegyvidéki” megnevezés csak olyan termékekre kerüljön rá, amelyek bizonyítottan hegyvidéki eredetűek.

Romániában a hegyvidéki termék megnevezés valósságát a mezőgazdasági minisztérium alárendeltségében működő Hegyvidéki Övezet Országos Ügynöksége ellenőrzi. A hegyvidéken készült termék a vásárló számára főként az alapanyagok termőhelyeinek csökkent szennyezettségét illetően jelent minőségi többletet.

A megnevezést csak akkor használhatja a termelő, ha erre engedélyt kapott. Az engedélyezés mikéntjét a produsmontan.ro/despre-produs-montan weboldal foglalja össze. A megnevezést húson, tejen, illetve ezekből készült termékeken, pék- és cukrászipari termékeken, zöldségeken, gyümölcsökön, halon és méhészeti termékeken használják a termelők.

Jelenleg az országban 165 termelő jogosult a hegyvidéki termék megnevezés használatára, a Hegyvidéki Termékek Országos Nyilvántartásában 579 terméket tartanak számon. Kovászna megyéből hetven terméken jelenik meg a hegyvidéki termék megnevezés, ezeket 13 termelő állítja elő. A legtöbben Bodzaforduló környéki termelők, de vannak köztük kovásznaiak, nagybaconiak, zoltániak és árkosiak is.

Csutka Attila Zoltánban működtet tehénfarmot és tejfeldolgozót. Az itt előállított nyers tej és két sajtféle esetében használja a hegyvidéki termék megnevezést. Volt egy kis bürokrácia a megnevezés használati jogának megszerzésével, de érdemes volt végigjárni az utat – mondta el érdeklődésünkre. Termékein a megnevezés azt mutatja, hogy a nyersanyag, a tej előállításához használt, hegyvidéken megtermelt takarmány sokkal jobb minőségű, változatosabb összetételű, mint a síkvidéki. Nem utolsósorban a tej és a sajtok előállításának higiénikus körülményeit is jelzi a megnevezés – mondotta a termelő. Fontos előny az is, hogy a hegyvidéki termékeket csak 5 százalék áfa terheli. Ez a vásárlóknak kedvez, akik olcsóbban kaphatják meg a jobb minőségű árut – részletezte Csutka. A termelő azt is elmondta: a kisebb gazdáknak is ajánlja, hogy termékeiken, főként a tejen jelentessék meg a hegyvidéki termék megnevezést. Nem nehéz megszerezni, de piaci előnyökkel jár.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 957
szavazógép
2020-04-21: Gazdakör - Bokor Gábor:

Zöldség, gyümölcs webáruházból

Főként zöldségekre, gyümölcsökre, konyhai alapanyagokra szakosodott webáruházat nyitott a kézdivásárhelyi Nagy Lehel számítástechnikai mérnök. Az efarmer.ro egyféleképpen a szükség „szülötte”.
2020-04-21: Gazdakör - Incze Péter:

Működik az ügynökség (Vidékfejlesztés)

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Országos Ügynökség értesíti az ügyfeleit, hogy az egy hónappal meghosszabbított járványügyi vészhelyzet feltételei között is a megszokott kerékvágásban folytatja munkáját, így egyetlen pályázónak sem származik hátránya a járvány hozta sajátos helyzetből. Az elektronikus kommunikáció és az ügyfelekkel való kapcsolattartás az elmúlt hetekben nagyon jól működött, a sikeres pályázatok megvalósítása, lebonyolítása és kifizetése zavartalanul folyt.