Nőtt a fertőzöttek száma, Háromszéken négy új eset

2020. április 26., vasárnap, Belföld

A szombati tájékoztatás óta 401 új koronavírusos megbetegedést mutattak ki Romániában, és ezzel 11.036-ra nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma – közölte vasárnap a stratégiai kommunikációs törzs (SKT). Az elmúlt 24 órában 173-ról 177-re nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma Háromszéken, tehát négy új beteget került be a nyilvántartásba. Hargita megyében 19 regisztrált beteg van, Maros megyében pedig 389, ami azt jelenti, hogy egy nap alatt 38 személy esetében igazolódott be a vírusfertőzés.

  • Fotó: casajurnalistului.ro
    Fotó: casajurnalistului.ro

A romániai fertőzöttek közül 3054-et gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból. Jelenleg 236 beteget ápolnak az intenzív terápiás osztályon. Ez idáig 608 koronavírussal diagnosztizált személy halt meg Romániában.

Az ország területén ma 11.775 személy van hatósági karanténban, 24.052-en otthoni elkülönítésben, orvosi megfigyelés alatt. Az SKT szerint a 2-es számú katonai rendelet hatályba lépése óta 2213 személyt helyeztek hatósági karanténba, mert nem tartották tiszteletben a lakhelyi elkülönítésre vonatkozó előírásokat. Továbbá 165, hatósági karanténban lévő személy elhagyta a karanténközpontot, ezért újabb 14 napra vesztegzár alá került.

Az elmúlt 24 órában 488 hívást regisztráltak a 112-es egységes segélyhívószámon, és 1172-t az állampolgárok tájékoztatására létrehozott zöldvonalon (0800.800.358). Az ország területén ez idáig 136.518 tesztet végeztek el, az elmúlt 24 órában közel tízezret -- ez magyarázza a mai nagyobb esetszámot is.

Eddig összesen 486 ügyben indítottak eljárást az illetékes belügyi szervek a betegségek leküzdésének meghiúsítása miatt. Az elmúlt 24 órában országszerte 4829 olyan személyt tartóztattak fel a csendőrök és rendőrök, akik nem tartották be a kijárási korlátozásokról szóló katonai rendelet előírásait. A Román Rendőrség tájékoztatása értelmében összesen 9.261.520 lej értékben róttak ki bírságot emiatt.

Az SKT ismét felhívja a polgárok figyelmét, hogy kizárólag hivatalos forrásokból tájékozódjanak a koronavírusról, ugyanakkor emlékeztet, hogy a 0800.800.358-as zöldszámon is kérhetnek információkat. A zöldszám nem sürgősségi szám, ez csak a tájékoztatást szolgálja – nyomatékosítják. A külföldön élő román állampolgárok a +4021.320.20.20 számon érdeklődhetnek a COVID-19-cel kapcsolatos tudnivalókról.

Külföldön eddig 1512 román állampolgárságú koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, akik közül 21 személy meggyógyult, 74 elhunyt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 126
szavazógép
2020-04-25: Közélet - Nagy D. István:

Jött, látott és elrohant Nelu Tătaru (Miniszteri látogatás a kórházban)

Sajátos villámlátogatásra érkezett szombaton a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházba  Nelu Tătaru egészségügyi miniszter. A tárcavezető eredetileg Brassó megyébe tett munkalátogatást, onnan ugrott át a szomszédos Háromszékre, ahol elmondása szerint azt akarta személyesen megnézni, hogy a koronavírus fertőzötteket fogadó intézményben milyen állapotok uralkodnak. A tárcavezető egyébként, miután a kórház bejáratánál felállított szűrősátornál elvégezték rajta az ilyenkor szokásos rutinellenőrzést, pár percet töltött a sürgősségi osztályon, ahol állítása szerint beszélt az orvosi személyzettel, és megállapította, hogy az esetleges fertőzöttek kiszűrését szolgáló rendszer nem működik megfelelően. A villámlátogatás oly gyorsra sikeredett, hogy a kórház vezetőségével már nem jutott idő találkozni, egyeztetni, illetve nem is értesítette őket érkezéséről.
2020-04-26: Közélet - :

Százhetvenhét fertőzött Háromszéken

Hosszú kihagyás után ismét közölt helyi adatokat a háromszéki koronavírus-fertőzöttekről a kormánymegbízotti hivatal, mely vasárnapi közleményében újból leszögezte: ezeket az információkat központosítva, naponta hozza nyilvánosságra a kommunikációs törzs.