Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Sportvilág

2020. április 30., csütörtök, Sport

Kerékpározás. Azt még nem tudni, hogy pontosan mikor rendezik idén a Vuelta a España országúti kerékpáros körversenyt, de az eredeti tervekkel ellentétben biztosan nem Hollandiában lesz a rajt.

  • Fotó: Facebook / La Vuelta
    Fotó: Facebook / La Vuelta

A szervezők szerdai közlése szerint a koronavírus-járvány kényszerítette őket és a hollandokat arra, hogy lemondják az utrechti rajtot. A felek abban állapodtak meg, hogy 2022-ben indulhat majd a spanyol viadal Hollandiából. A Vueltára eredetileg augusztus 14. és szeptember 6. között került volna sor, az első három szakaszt tartották volna Hollandiában. Jelenleg csak annyi biztos, hogy az év utolsó háromhetes versenye a szeptember 27-én véget érő világbajnokság után lesz.

Autósport. Az Audi bejelentette, hogy a 2020-as idény végén elhagyja a német túraautó-bajnokságot. Miután 2018 végén a Mercedes is kiszállt a sorozatból, a DTM egyetlen gyártója a BMW marad, ami sokak szerint egyet jelent a legendás széria megszűnésével. Az Audi már a koronavírus-járvány előtt jelezte, nem biztos, hogy hosszú távon a DTM-ben marad, de az autógyártókat is visszavető krízis biztossá tette a kilépést. Ha lesz 2020-as idény, abban kilenc Audi és hét BMW indul majd, a sorozatba tavaly belekóstoló Aston Martin már jelezte, hogy 2020-ban nem marad. Gerhard Berger, a DTM-et üzemelő ITR elnöke levélben reagált az Audi döntésére, s azt írta, ebben a helyzetben csupán egy jó 2020-as idényben reménykedhet, s aggódik azokért, akik a DTM-ben dolgoznak.

Atlétika. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) 500 ezer dolláros alapot hozott létre a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő sportolók megsegítésére. A WA keddi hírlevelében Sebastian Coe elnök azt mondta, a pénzből azok kaphatnak majd, akik a versenyek elmaradása miatt elestek bevételük jelentős részétől. A kifizetéseket az 1986-ban létrehozott Nemzetközi Atlétikai Alapítványon keresztül intézik úgy, hogy a jótékonysági feladatokra létrehozott szervezet 2020-ra és 2021-re tervezett költségvetését módosítják. A pénzekről a kontinentális szövetségek segítségével egy tíztagú munkacsoport dönt majd.

Jégkorong. A tervezettnél egy hónappal később, nem szeptember 3-án, hanem október 6-án kezdődik a jégkorong Bajnokok Ligája (CHL). Peter Zahner, a CHL elnöke kedden közleményben tudatta, hogy a koronavírus-járvány miatt még nem lenne optimális a szeptemberi rajt, a módosítás pedig hatással van a lebonyolításra is. Jelezte, 13 ország 32 csapata érintett, és az utazások megszervezése hatékonyabb lesz, ha a rajtra csak októberben kerül sor. A 2020/2021-es kiírásban nem lesznek csoportmérkőzések, hanem a 32 klubot párba sorsolják, és oda-vissza vágókon, összesített gólok alapján dől el a továbbjutás. Egészen az elődöntőig így folytatják, míg február 9-én lesz az egymérkőzéses döntő.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2130
szavazógép
2020-04-30: Sport - :

A kormány és a szakemberek döntenek a folytatásról (Labdarúgás)

A román sportsajtó szerint a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) és a Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) képviselőinek sikerült kidolgozniuk több ütemtervet is az élvonalbeli bajnokság lezárására. Az elgondolás szerint a bajnokságban június 6-án vagy 13-án lenne újra mérkőzés.
2020-04-30: Történelmünk - :

A Budai Nagy Antal vezette parasztfelkelés

Zsigmond király uralkodása idején, három éven keresztül az ezüstpénzt gyengébb minőségű ezüstből verték, ezért Lépes György erdélyi püspök három évig nem szedette be az adót. Amikor 1437-ben megjelent a jó minőségű ezüstpénz, a püspök három évre visszamenőleg, jó pénzben követelte járandóságát. Az elszegényedett parasztok, akiket egy ideje a szabad költözésben is gátoltak, képtelenek voltak teljesíteni a követelést. A püspök erre kiátkozta azokat, akik nem fizették meg az adót. Az elégedetlenség egyre nőtt, és márciusban elérte tetőfokát. Ekkor a huszita mozgalomból is erőt merítő, elkeseredett földművesek Budai Nagy Antal vezetésével fegyvert fogtak, hogy szembeszálljanak uraikkal.