Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Pöfetegek 2.

2020. április 30., csütörtök, Család

A szürke pöfeteg
Tavasztól őszig füves területeken, legelőkön terem, gyakori, néha tömeges. Fiatalon fogyasztható, amíg a húsa fehéres. Jóízű. Idővel húsa elfolyósodik, olívzöldes, barnás színű lesz, végül szétporlik. Nincs különösebb szaga és íze.

Gömbölyded, 1–5 cm termőtestű. Külső burka fehér, sima, törékeny; tojáshéjszerűen, kis darabokban leválik, ilyenkor látszik a belső burok, amely szívós, ólomszürke. A burok tetején keletkező nyíláson távoznak a barnás színű spórák. Gyorsan érik. Meddő része nincs.

Talán sehol máshol nem nevezik oly sok néven, mint Székelyföldön: finggomba, lófing, lópoc, lópocogó, lópocok, lópocor, lóporc, lóporcogó, lóposz, lóposzogó, lópurc, ló­trotty, lúdorda, peheteg, posszantó, puffancs, purcigomba, tinótrotty, üszöge, vakító. Latin neve: Bovista plumbea.

A gyógyításban is alkalmazták. Udvarhelyszéken a peheteget, lófingot hasmenés ellen is használták. Vízben áztatott porát itatták. Gyimesben úgy tartják, jó torokfájásra, s amikor a mandulája összedagad az embernek, akkor is. Állatnak is adják Gyergyóban gyomormenés ellen.

Régen a pöfeteggombákat fungus chirurgorum néven vérzés csillapítására használták, főleg állatoknál. Hogy igénybe vették a közelmúltban s napjainkban is, tanúsítja egy Balázs Mártontól származó háromszéki adat: aki vérbe esik, lóposzogót (gonika faj) pálinkába tesznek s azt megitassák.

Az étkezésben való felhasználásnál az alábbiakra vigyázzunk:

A szürke pöfeteg külső burka könnyen letöredezik, de a belső kevésbé, az bőrszerű. Ez utóbbit célszerű lehámozni, amennyiben lehetséges.
A megtisztított pöfetegeket a célnak megfelelően daraboljuk fel: levesnek, pörköltnek, tojásos gombának apróra vágjuk, rántott gombának 6–8 mm-es szeletek valók.
Figyelem: a pöfetegfélék csak addig fogyaszthatóak, amíg rugalmasak, nem vize­nyősek és a belsejük teljesen fehér!

Zsigmond Győző

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2132
szavazógép
2020-04-30: Család - :

Az igazat mondjuk, ne csak a valódit

Természetes, hogy nagyra becsüljük a nemes cselekedeteket, a jelentős teljesítményeket – egyszóval mindazt a jót, amit egy ember véghezvihet. Az is rendjén való, ha tiszteletben tartjuk mások ízlését, véleményét, akkor is, ha az nem egyezik a miénkkel. A másik ember tisztelete azonban többet jelent ennél. És ma, amikor ósdinak, elmaradottnak tűnhet tisztelni „az” embert, Isten képmását egy sérült személyben vagy egy magatehetetlen magzatban – ez egyre inkább háttérbe szorul.
2020-04-30: Család - Józsa Zsuzsanna:

Lelki kapaszkodó nehéz helyzetben (Segítség érettségizőknek 1.)

Ebben a bizonytalan és áldatlan helyzetben sok család ütközik nehézségbe, amikor érettségi előtt levő gyermekét próbálja lelkileg segíteni. Amikor nem lehet tudni pontosan, mikor és hogyan fog lezajlani az érettségi, amikor teljesen felborult az eddigi viszonylagos rend, s káosz lépett a helyébe a tanügyben is, akkor mit és hogyan segíthetünk kamasz gyermekünknek? Ezt a kérdéskört próbáljuk körbejárni. Elsőnek dr. Kondor Ágota mentálhigiénés szakembert, az Erdélyi Magyar Mentálhigiénés Társaság elnökét, a Székely Mikó Kollégium igazgatónőjét faggattam.