Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Segítség érettségizőknek 1.Lelki kapaszkodó nehéz helyzetben

2020. április 30., csütörtök, Család

Ebben a bizonytalan és áldatlan helyzetben sok család ütközik nehézségbe, amikor érettségi előtt levő gyermekét próbálja lelkileg segíteni. Amikor nem lehet tudni pontosan, mikor és hogyan fog lezajlani az érettségi, amikor teljesen felborult az eddigi viszonylagos rend, s káosz lépett a helyébe a tanügyben is, akkor mit és hogyan segíthetünk kamasz gyermekünknek? Ezt a kérdéskört próbáljuk körbejárni. Elsőnek dr. Kondor Ágota mentálhigiénés szakembert, az Erdélyi Magyar Mentálhigiénés Társaság elnökét, a Székely Mikó Kollégium igazgatónőjét faggattam.

  • Kondor Ágota
    Kondor Ágota

Kondor Ágota: Kilátástalanságot, bizonytalanságot és veszteséget élnek meg az érettségi előtt álló diákok. A veszteség is benne van, amit el kell gyászolni. Elvesztették azt, ami ráteszi a pontot az i betűre, azaz az ünnepélyes búcsúztatást, a ballagást – ami lezárása lenne az iskolai éveiknek. A diákéletet le kell zárni. Elmarad az éneklés, a szerenádok, az osztálydíszítés, a ballagás. Elmarad, hogy őket ünnepli egy egész iskolai és családi közösség. Ezt nem tudja nekik visszahozni senki és semmi. Nyilván, ott van az aggodalom a vizsgák miatt, de szerintem jelen pillanatban sokkal mélyebb nyomot hagy bennük ez, mint esetleg a vizsgától való félelem...

– Hogyan tudnak segíteni ebben a helyzetben az erdélyi mentálhigiénés társaság szakem­berei?
– Mi abban tudunk támogatást nyújtani gyermekeknek, szülőknek, hogy krízistanácsadást, segítő beszélgetést ajánlunk fel, ha felhívnak bennünket a Face­book-oldalunkon megadott, a szakemberek neve mellett megjelenő időpontokban. (Az oldal neve: EMMT – Elérhető, megértő, megtartó támogatás – szerk. megj.). Mindenki neve mellett ott van, hogy milyen korosztály fordulhat hozzá. Ha egy érettségiző diák bármelyikünket felhív, szakemberrel tud beszélgetni. Ez arra jó, hogy a benne felmerülő problémákról kérdezzen – ezzel kimondottan a lelki egészségét támogatjuk meg. Egyéb információt (mikor és hogy lesz a vizsga) biztosan megkapnak majd az iskolától, az osztályfőnöktől, szülők és gyermekek, mindenki. Az lenne a jó, ha egészen pontos információt tudnánk adni, hogy ez a vizsga hogyan fog zajlani. A bizonytalanság ugyanis egy szorongási faktor, amelyet a pontos információk oszlathatnak el. Ezentúl pedig abban segíthetjük őket – mint minden más gyermeket is –, hogy az érzéseikről tudjanak beszélni. Ez lehet szomorúság, veszteségérzés, aggodalom – bármilyen érzés, amely a helyzetükhöz fűződik. Azt kell megérteniük, hogy az elbizonytalanodás, az aggodalom egy természetes folyamat, időre van szükség, hogy ezekkel megbarátkozzunk és megkapjuk a megfelelő megoldást.

Mentálhigiénés szakemberek elérhetőségei:
* Bálint Olga – segítő beszélgetés – egyeztetés a balintolga@yahoo.com e-mail-címen
* Beke Boróka – segítő beszélgetés – hétfőtől szombatig 12–20 óráig a 0729 122 134-es telefonon
* Bogyor Izabella – segítő beszélgetés, krízistanácsadás, együttérzés, megértés – minden kedden és csütörtökön 13–15 óráig a 0742 261 696-os telefonon
* Kovács Réka – segítő beszélgetés – csütörtökön 17–19 óráig a 0479 252 421-es telefonon
* Ménessy Magor – segítő beszélgetés – minden kedden és csütörtökön 13–17 óráig a 0729 138 896-os telefonon
* Papp Ágota – segítő beszélgetés, krízistanácsadás – keddenként 18–20 óráig a 0742 006 597-es telefonon
* Rácz-Berecz Tímea – szülés, születés; veszteség, gyász, a serdülőkor és fiatal felnőttkor megpróbáltatásai – hétköznap 10–12 óráig egyeztetés alapján a 0746 102 277-es telefonon.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2131
szavazógép
2020-04-30: Család - :

Pöfetegek 2.

A szürke pöfeteg
Tavasztól őszig füves területeken, legelőkön terem, gyakori, néha tömeges. Fiatalon fogyasztható, amíg a húsa fehéres. Jóízű. Idővel húsa elfolyósodik, olívzöldes, barnás színű lesz, végül szétporlik. Nincs különösebb szaga és íze.
2020-04-30: Család - :

Gyermekeink