Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A tavasz gyümölcseiA kucsmagomba nyomában

2020. május 4., hétfő, Gasztronómia

A gombák tavaszi sztárja minden kétséget kizáróan az április (esetleg május) folyamán előbukkanó kucsmagomba.

  • Az egyik túra eredménye: tizenegy gyönyörű, friss, igaz nem túl méretes példány. Fotók: Ferencz Csaba
    Az egyik túra eredménye: tizenegy gyönyörű, friss, igaz nem túl méretes példány. Fotók: Ferencz Csaba

A „sztárság” bizonyára annak is tudható be, hogy a naptári év egyik első gombája, így a gombaszedés „téli böjtje” után nagy örömet okozhat egy kiadós fogás.

 

A gomba tönkjét apróra vágva, friss zöldhagymán dinszteltük meg

 

De jellegzetes formája és íze miatt is a különlegességek közé sorolható, nem beszélve arról, hogy mintha egyre ritkábban lehetne rábukkanni a lombhullató erdeinkben, leginkább a nyárfák tövében a lombszőnyegben megbújó gyönyörűségre.

 

A saját tönkjükkel megtöltött kalapok kukoricalisztbe panírozva kerültek a forró olajba

 

Ezúttal nem tudományos, még kevésbé gasztronómiai felhasználásának változatossága okán mutatjuk be a szentgyörgygombát, hanem egy igazán kellemes tavaszi tapasztalatot osztunk meg olvasóinkkal, az Uzonkafürdő fölé emelkedő Murgó-hegy oldalában tett kétszeri gombatúra eredményét.

 

A ropogósra sütött gombákat spenótfőzelékkel tálaltuk fel. Jó étvágyat

 

Jöjjenek velünk.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2130
szavazógép
2020-05-04: Gasztronómia - Demeter Virág Katalin:

Tűzhely körül járvány idején

Rutinosabb háziasszonyokkal, konyhatündérekkel is megesett már, hogy a hétköznapok sűrűjében nem mindig sikerült úgy helytállni a konyhában, ahogy szerettek volna – leggyakrabban bizony az idő számlájára írtuk azt, hogy mi miért nem készülhetett el konyhánkban. Járvány van, különleges helyzet, ám enni ilyenkor is kell, s most talán aktuálisabb is, mint korábban, hogy megtervezzük, mit főzünk szeretteinknek az elszigetelődés idején. Ha kedvünk s még türelmünk is maradt a bezártságban, itt az ideje, hogy kísérletezzünk, új recepteket kipróbáljunk, esetleg olyasmit készítsünk, amihez eddig nem jutott idő, netán kellő elszántság.  
2020-05-04: Belföld - :

Elítélik a magyarellenességet

A pozsonyi román nagykövetségnek küldött levélben fejezte ki tiltakozását a szlovákiai Magyar Közösség Pártja (MKP) Klaus Iohannis román államfőnek a székelyföldi autonómiatervezet kapcsán tett magyarellenes nyilatkozata miatt. Az MKP határozottan elítélte, cinikusnak, felelőtlennek és veszélyes manipulációnak minősítette a román köztársasági elnök nyilatkozatát.