Rekordmennyiségű műanyag a tengerben

2020. május 5., kedd, Magazin

A műanyag mikroszemcsék minden eddiginél nagyobb koncentrációját mérték a a Földközi-tengeren – számolt be a BBC hírportálja. A Manchesteri Egyetem kutatói Olaszország közelében vettek üledékmintákat a tengerfenékről. Volt olyan, amelyben négyzetméterenként akár 1,9 millió műanyagdarabkát is találtak.

Az azonosítható szemcsék közt különböző szintetikus textíliák, műszálas anyagok alkotó­elemei, valamint az évek során széttöredező nagyobb tárgyak apró darabkái is voltak. A kutatók az eredmények alapján úgy vélik, a műanyag mikroszemcsék – vagyis az egy milliméternél kisebb darabkák – a tengerfenék egyes helyein koncentrálódnak, ahová a mélytengeri áramlatok összesodorják ezeket. „Az áramlatok úgynevezett uszadékrétegeket építenek, gondoljunk csak a víz alatti dűnékre, amelyek akár több tíz kilométer hosszúak és több száz méter magasak is lehetnek, s amelyek a Föld legnagyobb üledékhalmai között vannak. Döntően igen finom iszapból állnak, ezért sejtettük, hogy találunk bennük mikroszemcséket” – mondta Ian Kane, a nemzetközi kutatócsoport vezetője.

A kalkulációk alapján évente nagyjából 4–12 millió tonna műanyag szemét ömlik az óceánokba, főként a folyókból. Gyakran lehet olvasni a víz színén úszó szeméttömegről, azonban a tudósok szerint ez a látható réteg a tengerekben rejlő összes hulladéknak mindössze egy százaléka. A többi 99 százalékról nem tudni, merre lehet. Szinte biztosra veszik, hogy valamennyi a tengeri élőlények gyomrába is jut, a szemét nagyobb része azonban összetöredezik és a tengerfenékre süllyed.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 526
szavazógép
2020-05-05: Magazin - :

Jótékonysági akciók a koronavírus ellen

A Harry Potter-regényfolyam szerzője, J. K. Rowling, a Queen együttes és több angol komikus is jótékony akciókkal segíti a koronavírus elleni harcot és a járvány károsultjait – írták a brit lapok.
2020-05-05: Riport - Nagy B. Sándor:

BRVLG-dalok nem csak borivóknak

Minél több időt töltünk otthonainkban, másoktól való elszigeteltségben, annál jobban hiányoznak életünkből a valódi kulturális események – színházi előadások, koncertek, könyvbemutatók, kiállítások –, és hiányérzetünket csak fokozza, hogy nem tudjuk, mikor lehet ezekben újra részünk. Más hasonló rendezvények sorában idén elmaradtak a Szent György Napok is, melynek kulturális hetén alkalmunk lett volna élőben is megismerkedni egy közismert helyi zenészekből álló, viszonylag friss sepsiszentgyörgyi zenekar, a BRVLG vadonatúj albumával. Az új zenei projektről Orbán Ferenccel, az együttes vezetőjével beszélgettünk.