Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Sportvilág

2020. május 7., csütörtök, Sport

Tenisz. Rafael Nadal nem hisz abban, hogy még idén újraindulhat a versenyszerű tenisz. „Reménykedem benne, hogy még az év vége előtt újrakezdhetjük, de azt hiszem, nem így lesz” – mondta a világranglista második helyezettje az El País spanyol lapnak.

  • Fotó: M4 Sport
    Fotó: M4 Sport

A koronavírus-járvány a teniszezők versenynaptárát is alapvetően átírta, számos kisebb viadal mellett többek között elmarad a wimbledoni Grand Slam-torna, míg a normális menetben azt megelőző francia nyílt bajnokságot szeptemberre halasztották, az augusztus végén kezdődő US Open lebonyolítása pedig még képlékeny. A 33 éves Nadal gyakorlatilag már nem számol az idei folytatással, úgy kalkulál, hogy a jövő év eleji ausztrál bajnokság lesz a következő verseny, amelyen elindul.

Autósport. A koronavírus-járvány ellenére Oroszországban július 3. és 11. között megtartják a hagyományos Selyemút Ralit. A szervezők keddi bejelentése szerint külföldieket is várnak a nagy múltú viadalra, amely a moszkvai Vörös térről rajtol, és bő egy héttel később Kazanyban fejeződik be. A kínai selyemáruk Európába szállítására szolgáló egykori kereskedelmi útvonalról elnevezett verseny Oroszországon kívül eredetileg Kazahsztánt és Kínát is érintette volna, a koronavírus-járvány miatt azonban végül teljes egészében orosz földön zajlik a rali.

Kerékpározás. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) kedden kijelölte a Giro d’Italia, a Vuelta a España és az öt legnagyobb egynapos viadal új időpontját. A módosított versenynaptár szerint az olasz és a spanyol körverseny fedné egymást, ugyanis a Giro október 3-ától 25-éig tartana, míg a Vuelta október 20-án venné kezdetét és november 8-án érne véget. A legnagyobb egynapos futamokból négyre szintén októberben kerülne sor, a kivételt a Milánó–Sanremo jelenti, amely a mostani tervek szerint augusztus 8-án lenne. A Liége–Bastogne–Liége október 4-re, a flandriai körverseny október 18-ra, a Paris–Roubaix október 25-re, a lombardiai körverseny pedig október 31-re került.

Súlyemelés. Visszavonul Ilja Ilin kazah súlyemelő, aki két olimpiai aranyérmet is nyert, győzelmeitől azonban később doppingvétség miatt megfosztották. Az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz szakportál beszámolója szerint a 31 éves versenyző azzal indokolta döntését, hogy a koronavírus-járvány miatt nem tud megfelelően készülni, ráadásul még a jövő évi olimpia megrendezése is bizonytalan. Hozzátette: korábban imádta a sportágat, és azt, hogy átadhatja az embereknek az energiát, mára azonban ez megváltozott. A világ legjobbjának négyszer is megválasztott Ilin a 94 kilogrammos kategóriában Pekingben, majd Londonban is nyert, azonban a doppingminták 2016-os újraelemzésekor kiderült, mindkét alkalommal stanozol volt a szervezetében. Mivel a két esetet összevonták, ezért eltiltása után még ott lehetett volna Tokióban, ugyanakkor nem lett volna könnyű helyzetben, mivel a kazahoknak több mint tíz doppingvétségük volt a közelmúltban, ezért nemenként csak egy sportolót nevezhetnek a játékokra.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2130
szavazógép
2020-05-07: Sport - :

Tizenegy csapat nevezett be az Erste Ligába (Jégkorong)

Tizenegy csapat nevezett be a magyar bázisú nemzetközi jégkorong Erste Liga 2020/2021-es idényére. A sorozat honlapján olvasható közlemény szerint a nevezési határidő hétfő éjfélkor zárult le, ugyanakkor a dokumentáció több klub esetében még nem teljes, ezek az egyesületek pedig június 2-áig végezhetik el a hiánypótlást.
2020-05-07: Életutak - :

Zöldkeresztes védőnő volt az oktatónk

Az anya- és csecsemővédelmet érintő korszakalkotó felfedezését dr. Semmelweis Ignác 1847-ben tette ismertté az orvosi szakma számára. Megállapítása szerint a gyermekágyi lázat fertőzés okozza. Kidolgozta a védekezés eszközeit is. Ezzel lett az anyák igazi megmentője, védelmezője. Ő vezette be a fertőtlenítőszerrel végzett kézmosást a betegek vizsgálata alkalmával, illetve a kötelező ágyneműcserét minden beteg után. Felismerte, hogy a betegségek kezelése mellett a megelőzés is nagyon fontos. Felelősen gondolkodó emberek ebből kiindulva indították el Magyarországon több mint száz éve a védőnőképzést. Ma már tájainkon csak az idős emberek emlékeznek rá, hogy kik is voltak ők.