Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

OlaszországJövő vasárnaptól megnyílnak a templomok

2020. május 8., péntek, Világfigyelő

Szigorú egészségügyi intézkedések mellett ismét engedélyezik hamarosan a misék bemutatását a hívők előtt a március 11. óta lezárt olaszországi templomokban a római kormány és a katolikus püspöki kar (Cei) között tegnap aláírt protokoll értelmében.

  • Május 18-tól nemcsak a templomok, de a vendéglők is újra kinyithatnak. FOTÓ: MANUEL SILVESTRI / REUTERS
    Május 18-tól nemcsak a templomok, de a vendéglők is újra kinyithatnak. FOTÓ: MANUEL SILVESTRI / REUTERS

A megállapodást Giuseppe Conte miniszterelnök, Luciana Lamorgese belügyminiszter, valamint Gualtiero Bassetti bíboros, a püspöki kar elnöke írta alá. Úgy nyilatkoztak, hogy az állam és az egyház is hozzájárult a misézés újraindításához szükséges feltételek megteremtéséhez.

Hasonló szabályrendszer szerint a többi vallási felekezet eddig nem engedélyezett szertartásai is újraindulhatnak.

Korábban feszültséget okozott, hogy a kormány nemet mondott a Cei-nek arra a tervére, hogy a templomokat már május 4-től nyissák meg. Ezt most a papok és hívők egészségét védő intézkedések pontos meghatározása tette lehetővé.

A Famiglia Cristiana katolikus hetilap internetes oldalán azt közölték, hogy szám szerint nem határozták meg a jelenlétet, a templomokat befogadóképességük szerint nyitják meg a hívők előtt: minden templomba azonban egyszerre csak meghatározott számú embert engedhetnek be, biztosítva, hogy a jelenlevők között minden irányban legalább másfél méteres távolság legyen, akár ülnek, akár állnak, akár a templomban mozognak.

A templomba kizárólag szájmaszkban lehet belépni. A templom bejáratánál fertőtlenítőszernek kell lennie. A szenteltvíztartót pedig ki kell üríteni. A papoknak is kötelező a szájmaszk és a védőkesztyű, amikor közelebb kerülnek a hívőkhöz, például áldozáskor, amikor a hívők kezébe kell helyezniük az ostyát, vagy gyóntatáskor

A tavaszra és nyárra tervezett bérmálásokat elhalasztották. Újraindulhatnak viszont a templomi esküvők, keresztelők, gyászszertartások, hasonló óvintézkedések tiszteletben tartásával.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 166
szavazógép
2020-05-08: Világfigyelő - :

Egyre több a fertőzött Oroszországban

Oroszország az ötödik helyre lépett előre az igazolt fertőzöttek számának tekintetében, amely 11 231-es napi rekordnövekmény mellett elérte a 177 160-at, de a valós szám a moszkvai polgármester szerint egyedül a fővárosban 300 ezer körül lehet.
2020-05-08: Közélet - :

Interneten is összegyűlt az egymillió aláírás

Óriási hajrával az interneten is összegyűlt az egymillió aláírás a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés támogatására. Az aláírásgyűjtés honlapján megjelenő adatok szerint csütörtök éjfélig, a határidő lejártáig 1 008 966-an írták alá az interneten a nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezést.