Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Egyre több a fertőzött Oroszországban

2020. május 8., péntek, Világfigyelő

Oroszország az ötödik helyre lépett előre az igazolt fertőzöttek számának tekintetében, amely 11 231-es napi rekordnövekmény mellett elérte a 177 160-at, de a valós szám a moszkvai polgármester szerint egyedül a fővárosban 300 ezer körül lehet.

  • Fotó: Northfoto
    Fotó: Northfoto

A hivatalosan kimutatott növekménnyel Oroszország az elmúlt nap alatt Franciaországot és Németországot is megelőzte az igazolt fertőzések abszolút számában. Ez egyébként Oroszország 85 régiója közül 22-ben meghaladta az ezret. Az új esetek 48,7 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 88-cal 1625-re, a gyógyulásoké pedig 2476-tal 23 803-ra nőtt országos szinten.

A napi növekmény az újonnan kimutatott fertőzöttek számában Moszkvában is példátlanul magas, 6703 volt. Ezzel az igazolt esetek száma 92 676-ra nőtt. Szergej Szobjanyin polgármester ugyanakkor újságíróknak kijelentette, hogy a fertőzöttek valós száma mintegy 300 ezer lehet a fővárosban, ami 2–2,5 százalékos átfertőzöttséget jelenthet.

Hangsúlyozta, hogy a széles körű tesztelés hasznos, mert a diagnosztizált fertőzötteket karanténba lehet küldeni. Szobjanyin szerint Moszkvában a szűrések száma naponta meghaladja a 40 ezret.

A polgármester a helyi operatív törzzsel összhangban azt mondta, hogy a kórházba szállított páciensek száma nem növekszik, ami azt mutatja, hogy a fővárosban sikerült visszafogni a koronavírus terjedését, és megakadályozni, hogy a SARS-CoV-2 a betegeknél súlyos következményekkel járjon. Elismerte, hogy az ipar és az építőipari üzemek újraindítása a fertőzések számának további növekedésével járhat.

Szobjanyin a tömegközlekedésen és a nyilvános helyeken elrendelte a kötelező maszk- és kesztyűviseletet. Arra kérte a moszkvaiakat, hogy maradjanak otthon a május 9-én, a náci Németország elleni győzelem 75. évfordulója alkalmából megrendezendő légi parádé, tűzijáték idején. Mint mondta, a rendőrség fogja felügyelni, hogy az esemény alatt ne alakuljanak ki csoportosulások az utcán.

Galina Kozsevnyikova, az Oroszországi Népek Barátsága Egyetem járványügyi tanszékének vezetője az NSZN hírügynökségnek nyilatkozva rámutatott, hogy az orosz kórházakba több beteg érkezik, mint amennyit kiírnak onnan.

Az országban eddig a járvány kezdete óta csaknem 4,8 millió, az elmúlt egy nap alatt pedig 169,4 ezer tesztet végeztek el. COVID-19 fertőzés gyanújával több mint 231 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 166
szavazógép
2020-05-08: Világfigyelő - :

Elhalasztják az elnökválasztást (Lengyelország)

Elutasította tegnap a lengyel alsóház az ellenzéki többségű szenátusnak azt a határozatát, mely elvetette az idei elnökválasztáson a koronavírus-járvány miatt alkalmazandó levélszavazást. A szejm döntése utat nyit az elnökválasztás megrendezéséhez néhány héten belül.
2020-05-08: Világfigyelő - :

Jövő vasárnaptól megnyílnak a templomok (Olaszország)

Szigorú egészségügyi intézkedések mellett ismét engedélyezik hamarosan a misék bemutatását a hívők előtt a március 11. óta lezárt olaszországi templomokban a római kormány és a katolikus püspöki kar (Cei) között tegnap aláírt protokoll értelmében.