Még nem tetőzött a járvány

2020. május 8., péntek, Belföld

Még mindig nem értük el a koronavírus-járvány csúcsát: április elejétől kezdve napi 300-350 körül mozog az újonnan igazolt fertőzések száma, ha van is (elvétve) kisebb érték, nem tartós a csökkenés. Május 8-án is 312 új esetet jelentett a belügyminisztérium, ezzel a fertőzött személyek összlétszáma 14 811-re emelkedett. 22-vel nőtt az elhalálozások száma is – jelenleg 898-nál tartunk –, de 2-vel csökkent az intenzív osztályon ápolt betegek száma, ami pillanatnyilag 232. Az elmúlt 24 órában gyógyultnak nyilvánított személyek száma alacsonyabb az újonnan fertőzötteknél: 279, összesen pedig 6423. Az aktív esetek száma tehát 7490, majdnem fele az eddig regisztrált fertőzéseknek. Hivatalosan a koronavírusos betegek 43 százaléka számít gyógyultnak.

Háromszéken két új fertőzést igazoltak csütörtöktől péntekig, ezzel 211-re emelkedett a megyénkbeli vírushordozók száma. Hargita megyében már napok óta változatlanul 21 esetről tudnak (de már nem ők a listavezetők, Brăila megyéből 19 esetet jelentettek), Maros megyében ellenben két nap alatt 60 új esetet jegyeztek, és már 595-nél tartanak. Déli és keleti szomszédainknál vegyes a helyzet: Brassóban két nap alatt 20 új esetet fedeztek fel (most 539-nél tartanak), Buzău és Vrancea megyében 13-13-at, de az előbbiek 61, az utóbbiak pedig már 420 esetnél tartanak. A legrosszabbul most is Suceava megyében állnak, ahol két nap alatt 130 új esetet jegyeztek, és 3165-ig jutottak. Az összesítésben Bukarest sem áll jól – 1445 esettel országszinten a második legfertőzöttebb terület –, de ott két nap alatt csak 16 új esetet igazoltak. Az elvégzett tesztek száma országosan 237 280.

A járvány megfékezését célzó intézkedések meghiúsítása miatt indított bűnvádi eljárások naponta 1-2 iratcsomóval szaporodnak, jelenleg 541 van belőlük – jelentősen lecsökkent viszont a kijárási tilalom megszegéséért kirótt büntetések száma: míg a múlt héten még naponta háromezernél több jegyzőkönyvet állítottak ki emiatt (de voltak 9 ezres napok is), az elmúlt 24 órában mindössze 871 szabálysértőt találtak, igaz, ők összesen közel egymillió lejes bírságot kaptak.

A külföldön élő románok között 39 új fertőzést igazoltak, összesen tehát 2444-en kapták el a vírust, az elhalálozottak (96) és a gyógyultak (21) száma azonban napok óta változatlan. Világszinten 3,7 millió fölött van az igazolt fertőzések száma, az elhunytaké 263 ezer fölött, a gyógyultaké pedig 1,3 millióhoz közelít.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2071
szavazógép
2020-05-08: Közélet - :

Interneten is összegyűlt az egymillió aláírás

Óriási hajrával az interneten is összegyűlt az egymillió aláírás a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés támogatására. Az aláírásgyűjtés honlapján megjelenő adatok szerint csütörtök éjfélig, a határidő lejártáig 1 008 966-an írták alá az interneten a nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezést.
2020-05-08: Közélet - Nagy D. István:

Folyamatos támadásokra kell készülni (Benkő Erika a magyarellenes fellépésekről)

Lincshangulat uralkodott a képviselőház szerdai ülésén, amely egyértelműen a magyar közösség ellen irányult, a román alakulatok szabadjára engedték legnacionalistább szónokaikat, akik egymással versengtek a primitív hangnemű kioktatásban, letorkolásban, a magyarok helyretételében – jellemezte Benkő Erika a szerdai minősíthetetlen hangvételű vitát, amit az RMDSZ-nek a közigazgatási kódex kapcsán benyújtott tervezete szült. A sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselő szerint a politikai diskurzus a harminc évvel ezelőtti szintre süllyedt vissza, és ebben az államfőnek nagyon nagy a felelőssége. A honatya szerint ha a román politikum száműzni akarja a politikai vitát, párbeszédet a törvényhozásból, azzal súlyosan sérül a parlamenti demokrácia.