Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Támogatják Montenegró felzárkózását

2020. május 13., szerda, Világfigyelő

Magyarországnak biztonsági, politikai és gazdasági érdeke fűződik a Nyugat-Balkán gyors fejlődéséhez, hiszen Magyarország a térség szomszédságában él, az ottani országok fontos kereskedelmi partnerei Budapestnek, valamint a magyar tőkebefektetések kedvelt célpontjai, és a térség a migrációs veszélynek kitett útvonalon fekszik – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Podgoricában Srđan Darmanović montenegrói külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján.

  • Szijjártó Pétert fogadja Milo Đukanović montenegrói elnök. FOTÓ: MTI / KKM / BORSOS MÁTYÁS
    Szijjártó Pétert fogadja Milo Đukanović montenegrói elnök. FOTÓ: MTI / KKM / BORSOS MÁTYÁS

Hozzátette: Magyarországnak az az érdeke, hogy a Nyugat-Balkán gyorsan fejlődjön, és országai minél gyorsabban csatlakozhassanak az Európai Unióhoz, ezért Budapest minden támogatást megad a horvát soros uniós elnökségnek ahhoz, hogy még június előtt megnyissa Montenegróval az utolsó, még meg nem nyitott csatlakozási fejezetet, és lezárja azt a hat fejezetet, amelynek véglegesítésére a montenegrói fél készen áll.

Magyarország úgy gondolja, hogy a bővítési politika az Európai Unió egyik legfontosabb politikája. Hozzáfűzte: minél nagyobb lesz az Európai Unió, annál fontosabb szerepet tud játszani az új világpolitikai rendben. Ehhez pedig arra van szükség, hogy a Nyugat-Balkánt ne elveszítse az Európai Unió, hanem integrálni tudja – szögezte le Szijjártó Péter.

Montenegró és Magyarország nem szomszédos ország ugyan, ám gazdaságuk szorosan összefonódik, tavaly például több mint 100 millió eurós kereskedelmi forgalmat valósítottak meg. Rendkívül jelentős magyar gyógyszeripari export célpontja Montenegró, a magyar alumíniumimport egy jelentős része Montenegróból érkezik, és Magyarország legnagyobb bankja, az OTP a legnagyobb bank Montenegróban is, az OTP montenegrói leányvállalata az állam és a gazdaság legnagyobb hitelezője – részletezte a tárcavezető. Előállt az a helyzet, hogy a magyar gazdaság újraindításában fontos szerepet játszó magyar bank fontos szerepet játszik a montenegrói gazdaság újraindításában is – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter nagyrabecsülésének adott hangot, amiért Montenegró az utóbbi időszakban több nehéz helyzetben is helytállt, például az illegális migrációval szembeni védekezésben. Felhívta a figyelmet arra, hogy haderőt is bevetett a határ védelmére, amit Magyarország nagyra becsül, hiszen az illegális migrációt továbbra is nagyon komoly veszélynek látja, amivel szemben a jövőben is fel kell lépni. Ezen felül Montenegró példásan helytállt a világjárvány elleni küzdelemben is, és ebben Magyarország segíteni kíván, ezért ötvenezer maszkot és 2500 védőruhát adott az Adria-parti országnak.

Srđan Darmanović montenegrói külügyminiszter megköszönte a Magyarországtól kapott segítséget. A járvány komoly változásokat okozott a gazdaságban, de bizonyította, hogy az együttműködés és egymás segítése minden fél számára előrelépést hozhat – hangsúlyozta. Megköszönte azt is, hogy Magyarország mindig is támogatta Montenegró európai uniós és NATO-integrációját. Kiemelte, arra lehet számítani, hogy a nyári szezonban Montenegró már koronavírus-mentes övezet lesz, és várja a magyar turistákat is.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 161
szavazógép
2020-05-13: Belföld - :

Hírsaláta

LEGYÜNK SPICLIK. A hatósági intézkedések be nem tartása alapvetően szabálysértésnek minősül, ha azonban egy fertőzött személy szándékosan leveszi a szájmaszkját, és úgy tüsszent például a metrón, büntetőjogi felelősségre vonható – mondta Marcel Vela belügyminiszter.
2020-05-13: Világfigyelő - :

Oroszország jelenti a fő fenyegetést (Új lengyel nemzetbiztonsági stratégia)

Lengyelország számára Oroszország új birodalmi politikája jelenti a fő fenyegetést – derül ki az Andrzej Duda köztársasági elnök által tegnap aláírt új lengyel nemzetbiztonsági stratégiából.