Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Új lengyel nemzetbiztonsági stratégiaOroszország jelenti a fő fenyegetést

2020. május 13., szerda, Világfigyelő

Lengyelország számára Oroszország új birodalmi politikája jelenti a fő fenyegetést – derül ki az Andrzej Duda köztársasági elnök által tegnap aláírt új lengyel nemzetbiztonsági stratégiából.

  • Andrzej Duda aláírja a dokumentumot. FOTÓ: LENGYEL MINISZTERELNÖKI HIVATAL
    Andrzej Duda aláírja a dokumentumot. FOTÓ: LENGYEL MINISZTERELNÖKI HIVATAL

A több kormánytag, köztük Mateusz Morawiecki miniszterelnök jelenlétében aláírt stratégia a korábbi, 2014-ben elfogadott átfogó nemzetbiztonsági terv helyébe lép. Andrzej Duda a ceremónián többek között rámutatott: az utóbbi öt év alatt 30 ezerrel nőtt a lengyel hadsereg létszáma.

A dokumentum szerint a nemzetközi rend folytatódó felbomlása kedvezőtlen hatással van Lengyelország biztonságpolitikai környezetére, ezen belül pedig a fő fenyegetést Moszkva „katonai erő felhasználásával megvalósuló neoimperiális politikája” jelenti. Oroszország katonai erejének intenzív fejlesztése mellett hibrid jellegű, a konfliktusok kockázatát növelő, többek között a dezinformációra, kibertámadásokra támaszkodó tevékenységet is kifejt, és várhatóan a jelenlegi nemzetközi rendet aláásó politikáját a jövőben is folytatni fogja birodalmi pozíciójának újjáépítése érdekében – áll a dokumentumban.

Lengyelország biztonságának fő tényezője az észak-atlanti és az európai struktúrákban való részvétel, valamint a legfontosabb partnerekkel folytatott kétoldalú és regionális együttműködés is – írják. Kulcsfontosságú szerepet tulajdonít a dokumentum az energiabiztonságnak, tekintve, hogy a lengyel, a közép-európai és a balkáni olaj- és gázpiacot továbbra is az orosz szállítók uralják.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 159
szavazógép
2020-05-13: Világfigyelő - :

Támogatják Montenegró felzárkózását

Magyarországnak biztonsági, politikai és gazdasági érdeke fűződik a Nyugat-Balkán gyors fejlődéséhez, hiszen Magyarország a térség szomszédságában él, az ottani országok fontos kereskedelmi partnerei Budapestnek, valamint a magyar tőkebefektetések kedvelt célpontjai, és a térség a migrációs veszélynek kitett útvonalon fekszik – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Podgoricában Srđan Darmanović montenegrói külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján.
2020-05-13: Világfigyelő - :

Fidesz: a parlamentarizmus karikatúrája az EP

Az Európai Parlament (EP) jó úton halad afelé, hogy a parlamentarizmus karikatúráját csinálja saját magából, úgy veszi ugyanis napirendre Magyarországot és a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében hozott magyar törvényt, hogy arról az Európai Bizottság megállapította: semmilyen módon nem sérti az uniós jogot – nyilatkozta Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő.