Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Olaszországban engedett a kormányGyorsítják az óvintézkedések feloldását

2020. május 13., szerda, Világfigyelő

A kereskedelmet, a vendéglátóhelyeket, a fodrászatokat és a strandokat is újranyitják május 18-tól Olaszországban a járványügyi korlátozások eredetileg tervezett fokozatos feloldása helyett. A régióknak péntekig kell kidolgozniuk a presszókban, éttermekben, kozmetikai szalonokban, fodrászatokban és strandokon betartandó biztonsági előírásokat.

  • Újranyitják a vendéglőket. Fotó: Tripadvisor
    Újranyitják a vendéglőket. Fotó: Tripadvisor

Francesco Boccia, a tartományok és a kormány közötti kapcsolatokért felelős miniszter úgy nyilatkozott, hogy húsz nap elteltével ellenőrzik az egyes tartományok járványgörbéjének alakulását, és a fertőzés fokozódása esetén a kormány régiónként ismételt szigorítást rendelhet el. Május 18-tól újranyitnak a múzeumok és a templomok is. Továbbra is zárva maradnak az edzőtermek, uszodák, mozik, színházak és koncerttermek.

A kormánynak engednie kellett a tartományoknak, amelyek az óvintézkedések gyorsabb feloldását sürgették az eredetileg kéthetente, lépcsőzetesen tervezett enyhítés helyett. A tartományok kormányzói arra hivatkoztak, hogy a járványhelyzet kritikus időszaka elmúlt, és a zárvatartás minden egyes újabb napja elviselhetetlen terhet jelent a vállalkozók, üzlettulajdonosok számára.

Több olasz városban az étterem-tulajdonosok tüntetéssel követelték az azonnali újraindulást. Az északkeleti Liguria kormányzója, Giovanni Toti korábban azzal fenyegetett, hogy a kormány engedélye nélkül is mindent újranyit. Az északnyugati Friuli Venezia Giuliát vezető Massimiliano Fedriga azt hangoztatta, hogy ha újranyitották a több ezer dolgozót foglalkoztató gyárakat, akkor a presszókban sem lesz nehéz a távolságtartást biztosítani.

A presszók, kávéházak és éttermek – amelyek május 4-én nyithattak újra, de csak elvitelre és utcai fogyasztásra – hétfőtől ismét fogadhatják vendégeiket, csakúgy, mint a fodrászok, kozmetikusok is. A pincéreknek kötelező lesz a szájmaszk és kesztyű viselete, és legalább egyméteres távolságot kell tartaniuk a vendégektől. A vendégek között szintén hasonló távolságot kell biztosítani, az asztalok között ennél is többet.

A bejelentést győzelemként ünnepelték a jobbközép és jobboldali vezetésű észak-olaszországi tartományok elnökei. Veneto kormányzója, Luca Zaia, a Liga politikusa szerint a kormány elismerte a régiók autonómiáját.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 157
szavazógép
2020-05-13: Világfigyelő - :

Fidesz: a parlamentarizmus karikatúrája az EP

Az Európai Parlament (EP) jó úton halad afelé, hogy a parlamentarizmus karikatúráját csinálja saját magából, úgy veszi ugyanis napirendre Magyarországot és a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében hozott magyar törvényt, hogy arról az Európai Bizottság megállapította: semmilyen módon nem sérti az uniós jogot – nyilatkozta Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő.
2020-05-13: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Lakott területen kószálnak a medvék

Főként Orbaiszékről és Erdővidékről jelentettek idén medvekárokat a megyei környezetvédelmi ügynökségnél, ahol eddig 15 esetet vettek nyilvántartásba. Nem csak a medvék, a vaddisznók is tarolnak a földeken, kaszálók és gabonatáblák látják kárukat, ám az afrikai sertéspestis miatt megfogyatkozott állomány érezhetően kevesebb gondot okozott – számolt be lapunk megkeresésére Gheorghe Neagu intézményvezető.