Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Fidesz: a parlamentarizmus karikatúrája az EP

2020. május 13., szerda, Világfigyelő

Az Európai Parlament (EP) jó úton halad afelé, hogy a parlamentarizmus karikatúráját csinálja saját magából, úgy veszi ugyanis napirendre Magyarországot és a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében hozott magyar törvényt, hogy arról az Európai Bizottság megállapította: semmilyen módon nem sérti az uniós jogot – nyilatkozta Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő.

  • Hidvéghi Balázs. Fotó: Facebook / Hidvéghi Balázs
    Hidvéghi Balázs. Fotó: Facebook / Hidvéghi Balázs

Az EP videókonferencia keretében tervezett plenáris ülésén a Magyarországon a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedésekről és azok demokráciára, jogállamiságra és alapjogokra gyakorolt hatásáról tervez vitát. Varga Judit igazságügyi miniszter korábban levélben kérte David Sassolit, az EP elnökét, hogy a magyar kormány is képviselhesse álláspontját a vita során. A miniszter tájékoztatása szerint az EP szocialista elnöke hivatalos levélben utasította el, hogy a magyar igazságügyi miniszter akár személyesen, akár online bejelentkezéssel felszólaljon a Magyarországról szóló vitában.

Hidvéghi Balázs közölte, a magyar EP-képviselők a járvány okozta körülmények miatt nem tudnak Brüsszelbe utazni, online távfelszólalásra pedig az EP nem biztosít lehetőséget, hogy részt vegyenek a vitában. A legalapvetőbb demokratikus elveket, a „hallgattassék meg a másik fél is” elvét sérti az eljárás – húzta alá.

Hidvéghi Balázs kijelentette: az Európai Parlament lassan az antidemokratikus és bevándorláspárti politikai erők foglyává válik. A szélsőbaloldali, liberális képviselők azért támadják újra és újra Magyarországot, mert a magyar emberek továbbra is nemet mondanak a bevándorlásra, és kiállnak a nemzeti függetlenségért a brüsszeli bürokratákkal szemben – hangoztatta.

Az EP a járvány kezdete óta nem tudja biztosítani saját demokratikus működését, egyebek mellett ugyanis az online tartott üléseken a képviselők részvétele erősen korlátozott azáltal, hogy nem szólalhatnak fel. Az EP egy tagállammal összefüggő vitában nem tudja vagy nem akarja megteremteni a lehetőségét annak, hogy az adott ország képviselői érdemben részt vegyenek a vitában, és elmondják a véleményüket. Ezzel a legalapvetőbb demokratikus normákat sérti meg az Európai Parlament, aminek jogi vizsgálatára a járványveszély elmúltával szükség lehet – tette hozzá a Hidvéghi Balázs.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 23
szavazógép
2020-05-13: Világfigyelő - :

Oroszország jelenti a fő fenyegetést (Új lengyel nemzetbiztonsági stratégia)

Lengyelország számára Oroszország új birodalmi politikája jelenti a fő fenyegetést – derül ki az Andrzej Duda köztársasági elnök által tegnap aláírt új lengyel nemzetbiztonsági stratégiából.
2020-05-13: Világfigyelő - :

Gyorsítják az óvintézkedések feloldását (Olaszországban engedett a kormány)

A kereskedelmet, a vendéglátóhelyeket, a fodrászatokat és a strandokat is újranyitják május 18-tól Olaszországban a járványügyi korlátozások eredetileg tervezett fokozatos feloldása helyett. A régióknak péntekig kell kidolgozniuk a presszókban, éttermekben, kozmetikai szalonokban, fodrászatokban és strandokon betartandó biztonsági előírásokat.