A legidősebb túlélő

2020. május 14., csütörtök, Magazin

Spanyolország legidősebb embere, a 113 éves María Branyas túlélte a koronavírus-fertőzést. Gyerekként legyőzte a spanyolnáthát is, és valószínűleg a koronavírus-járvány eddigi legidősebb túlélője a világon.

  • María Branyas. Fotó: time24.news
    María Branyas. Fotó: time24.news

A katalán Olot városában idősek otthonában élő asszonynál áprilisban enyhe tünetekkel jelentkezett a fertőzés, amelyet aztán az elvégzett vizsgálat is megerősített. Az elmúlt heteket karanténban töltötte a szobájában, nem kellett kórházba szállítani. Legutóbbi teszteredményei már negatívak voltak. Az intézmény lakói közül tizenheten veszítették életüket a járvány következtében.

María Branyas 1907-ben született San Franciscóban Spanyolországból kivándorolt szülők gyermekeként. Édesapja újságíró volt, a család 1915-ben költözött vissza Katalóniába. 1931-ben ment férjhez, három gyereke közül ketten élnek még, a 86 esztendős María Teresa és a 76 éves Rosa. Tizenegy unokája és tizenhárom dédunokája van. Családjával utoljára március 4-én találkozott, amikor együtt ünnepelték 113. születésnapját.

Az elmúlt években többször is faggatták a hosszú élet titkáról, amelyre általában azt válaszolja, hogy nem tett semmi rendkívülit ennek érdekében, és szerinte ez csak jó egészség kérdése. Fiatalabbik lánya közölte, sosem dohányzott, a hosszú sétákat leszámítva nem is sportolt, és egyetlen csontja sem tört el. Gyengülő látását és hallását leszámítva semmilyen komoly betegségben sem szenved.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 102
szavazógép
2020-05-14: Sport - :

Sportélet

Forma–1. A Ferrari hivatalos közleményben tudatta: közös megegyezéssel nem hosszabbítja meg Sebastian Vettel szerződését. „A 2020-as évad végén véget ér a kapcsolatom a Ferrarival. Ahhoz, hogy a lehető legjobb eredményeket érd el ebben a sportban, elengedhetetlen, hogy minden fél tökéletes harmóniában dolgozhasson együtt.
2020-05-14: Magazin - :

A nem is annyira gagyi Noroc (Sörcsap – a székely sörkalauz)

Olcsósága miatt úgy voltam ezzel a habos nedűvel, hogy a fene akarja megkóstolni. Egy netes szörfözés alkalmával rákerestem a Noroc sörre, és kisebb meglepetésemre kiderült, hogy az évek során háromszor (2004, 2006 és 2011) is díjazták. S mit gondol ilyenkor a fafejű székely: ennyi kitüntetésessel a háta mögött egy aranysárga főzet nem lehet annyira rossz, így vettem magamnak egyet. Megelőlegezve a továbbiakat, már az elején leszögezem: egyáltalán nem gagyi a Noroc.