Megrohanták a dohányárudákat

2020. május 14., csütörtök, Magazin

A koronavírus-járvány miatt nyolc hétig tartó általános karantén feloldását követő első napon a franciák tömegesen indultak cigarettát venni a francia–spanyol határon fekvő Perthusba, ahol feleannyiba kerül a dohánytermék, mint Franciaországban.

  • Sorok Perthusban. Fotó: cnews.fr
    Sorok Perthusban. Fotó: cnews.fr

Az emberek megrohamozták az üzleteket a Perpignan városától délre található határ menti településen, és teljesen elfelejtették az egészségügyi előírásokat, ezért a megyei csendőrség a spanyol hatóságok kérésére beavatkozott. Megkérték az embereket, hogy menjenek ki a boltokból és kint álljanak sorba. Több száz méteres sorokban több mint két órát várakoztak a kisváros mindhárom dohányboltja előtt, hogy egy-egy doboz cigarettát vehessenek, a dohány ugyanis feleannyiba kerül Spanyolországban, mint Franciaországban. A perthusi önkormányzat szerint az emberek többsége nem viselt maszkot és nem tartott legalább egyméteres távolságot. A francia csendőrség szerint akkora dugók alakultak ki a határon, mint nyári időszakokban a nyaralások elején és végén.

Perthus főutcája a térség egyik legfőbb kereskedelmi övezete, ahol a franciák egész évben előszeretettel vásárolnak be elsősorban szeszes italokból és dohányáruból, amelyekre a spanyol állam jóval alacsonyabb adókat szab ki, mint a francia. A két ország között a járvány miatt a határ hivatalosan zárva van, de a kishatárforgalom engedélyezett, így Perthus földrajzi helyzete miatt a környékbeli spanyolok és franciák szabadon járnak át a határon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 104
szavazógép
2020-05-14: Magazin - :

A nem is annyira gagyi Noroc (Sörcsap – a székely sörkalauz)

Olcsósága miatt úgy voltam ezzel a habos nedűvel, hogy a fene akarja megkóstolni. Egy netes szörfözés alkalmával rákerestem a Noroc sörre, és kisebb meglepetésemre kiderült, hogy az évek során háromszor (2004, 2006 és 2011) is díjazták. S mit gondol ilyenkor a fafejű székely: ennyi kitüntetésessel a háta mögött egy aranysárga főzet nem lehet annyira rossz, így vettem magamnak egyet. Megelőlegezve a továbbiakat, már az elején leszögezem: egyáltalán nem gagyi a Noroc.
2020-05-14: Magazin - :

Ausztrál csapat nyert (Eurovíziós Dalverseny)

Ausztrál csapat nyerte a mesterséges intelligencián (MI) alapuló eurovíziós dalversenyt. A Beautiful the World című győztes dalt az ihlette, ahogy a természet a pusztító ausztrál bozóttüzek után új erőre kapott.