A repedéses, széteső vagy pikkelyes pöfetegPöfetegek 3.

2020. május 14., csütörtök, Család

Erdélyi népi nevei nagyjából azonosak a szürke meg az óriás pöfetegéivel. Latin neve: Calvatia caelata, syn C. utriformis.

  • Pikkelyes pöfeteg kora tavasszal.  Fotó: Zsigmond Győző
    Pikkelyes pöfeteg kora tavasszal. Fotó: Zsigmond Győző

Körte alakú termőteste 10–20 cm széles is lehet, tömege meghaladhatja az 1 kg-ot is. Fiatalon (amíg ehető) fehéres, majd halványszürkés felülete táblásan árkolt. A kifejlett gomba barnára sötétül, a felső része szétrepedezik és az olajbarna spóratömeg szét­esik. A rövid, széles barna tönk egy-két évig is a termőhelyen maradhat. Hegyvidéki és alföldi erdők szélén, tisztásokon, legelőkön terem áprilistól novemberig. Gyakran összetévesztik az óriás pöfeteg kisebb példányaival.

Minden pöfetegféle közül ezzel találkoztam legtöbbször és ebből ettem a legtöbbet. Volt olyan, hogy a Vadas-tetőn zsákszámra szedtem, s még maradt is a helyén. Alkalmam adódott szárítani is, pora kiváló például rántottába vagy más gombából készített tokány ízesítéséhez.

Egyszer különösképp emlékezetes volt számomra a vadászata, merthogy farkasfalkával találkoztam. Hét farkast számoltam, nézegettük egymást egy darabig, ők unták meg hamarabb, s átvágtak előttem a pusztán. Nem ijedten, csak úgy békésen és higgadtan ügetve. Többségüket fiatalnak néztem mintegy ötvenméternyi távolról szemlélődve. Gondolom, engem pöfeteggel és őzlábbal megrakottan sem kívántak meg, s remélem, ezután is szívesebben vadásznak őzre, mint az erdőt járó emberre.

Zsigmond Győző

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 101
szavazógép
2020-05-14: Család - :

Tegyük helyre a haragunkat!

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem mindig gyanúsak azok a házasságok, családok, ahol fennen hangoztatják, hogy náluk aztán nincs veszekedés meg ajtócsapkodás. Gyanúsak, mert az ember természetéhez hozzátartozik a harag. Ugyanakkor azt is jó tudatosítani, hogy a harag iszonyatos erő: rombolni és építeni is tud. A kérdés az, hogy miként kezeljük. Különösen most, a bezártság, a karantén idején.
2020-05-14: Család - Józsa Zsuzsanna:

Lelki kapaszkodó nehéz helyzetben (Segítség érettségizőknek 2.)

Mit és hogyan segíthetünk érettségi előtt álló kamasz gyermekünknek? – ezt a kérdéskört próbáljuk körbejárni, segítséget kínálva diákoknak és családoknak egyaránt. Elsőnek dr. Kondor Ágota mentálhigiénés szakembert, az Erdélyi Magyar Mentálhigiénés Társaság (EMMT) elnökét, a Székely Mikó Kollégium igazgatónőjét faggattam, aki elmondta, hogy a mentálhigiénés szakemberek krízistanácsadással, segítő beszélgetéssel tudnak hozzájárulni a félelem, a szorongás feloldásához.