Segítség érettségizőknek 2.Lelki kapaszkodó nehéz helyzetben

2020. május 14., csütörtök, Család

Mit és hogyan segíthetünk érettségi előtt álló kamasz gyermekünknek? – ezt a kérdéskört próbáljuk körbejárni, segítséget kínálva diákoknak és családoknak egyaránt. Elsőnek dr. Kondor Ágota mentálhigiénés szakembert, az Erdélyi Magyar Mentálhigiénés Társaság (EMMT) elnökét, a Székely Mikó Kollégium igazgatónőjét faggattam, aki elmondta, hogy a mentálhigiénés szakemberek krízistanácsadással, segítő beszélgetéssel tudnak hozzájárulni a félelem, a szorongás feloldásához.

Kondor Ágota: Fontos, hogy a diákok teret adjanak érzéseiknek. Ha a szülők odafigyelnek a gyerek verbális és nem verbális reakcióira, sok mindent megtudhatnak. Mi abban segíthetünk nekik, hogy aggodalmaikról, félelmeikről, érzelmeikről, érzéseikről tudjanak beszélni. Nagyon fontos, hogy ez otthon is megtörténjék. A bennük felmerülő kérdésekre akár együtt is lehet keresni a választ, a szakemberek segítségét is kérve. Elengedhetetlen, hogy a gyermekeknek legyen elérhető információforrásuk. És egy elérhető ember, akivel beszélni tudnak. A hiteles, tényszerű információk segítenek útmutatást adni. Kell beszélni arról, hogy milyen szakaszban vannak az előkészületek, mi fog történni az iskolában. Fontos, hogy csak hiteles információkat szerezzenek, mert azt tapasztalom, hogy rengeteg az álhír, s ezek szorongáskeltőek. A szülő abban tud segíteni, hogy higgadtan hiteles forrásból származó információt keres. Megoldási terveket készítenek, együtt gondolják át, lépésről lépésre, hogy most ez a teendő, most az a teendő. Ha ezt átbeszélik, és ha látja a gyermek, hogy van kiút bármilyen összevisszaságnak tűnő helyzetből, ez megnyugtatja. Fontos az otthoni napi rutin kialakítása is, hogyan készüljenek, tanuljanak, mennyi időt fordítsanak bizonyos dolgokra. Online oktatás van. A szaktanárokkal biztosan tartják a kapcsolatot, de arra figyeljünk, hogy a gyermeknek meglegyen minden körülménye, segítsük a lehetőségekhez mérten, hogy nyugodtan tudjon koncentrálni.

– Mit tegyen a szülő, ha a gyerek elzárkózik vagy nem akar megnyílni? Vagy nincs bizalma? Nem minden családban vannak ideális kapcsolatok szülő és gyermek között...

– A szülő azt teheti, hogy azt mutatja a gyermek felé: megérti az ő helyzetét. Ha nem beszél, akkor azt mondhatjuk: megértem, hogy neked most nagyon nehéz. Nem tudom, hogy konkrétan most mi zajlik benned, de itt vagyok neked, együtt vagyunk ebben a helyzetben. Támogatlak téged abban, amiben vagy. Ezeket nap mint nap fel kell ajánlani. Nyilván, kényszeríteni nem lehet. 18 éves fiatalokról beszélünk. Ennek az egész rendszernek a felborulása jelentős mennyiségű szorongással jár, amit sokszor nem is tudatosít a gyerek, hanem magába zárkózik. Lehet, hogy a szülővel nem beszél, de akkor felhívhat egy idegen számot az EMMT oldaláról, ahová úgy is fordulhat segítségért, hogy nem mondja meg a nevét. Ezekre a beszélgetésekre a titoktartás kötelező. Tehát, ha én felveszem a telefont, akkor nekem a diák, ha akarja, megmondja a nevét, ha nem, nem. Nem muszáj elmondania azt sem, hogy melyik helységből való.

 

Mentálhigiénés szakemberek elérhetőségei:

Balogh Klára – segítő beszélgetés – kedden és csütörtökön 11–12 óráig közép- és időskorúaknak a 0745 121 150-es telefonon
Barabás Enikő – segítő beszélgetések délutánonként 16–18 óráig a 0723 953 315-ös telefonon
Becsky Borbála – krízisintervenció, segítő beszélgetés hétfőn, kedden, szerdán 19–22 óráig a 0740 325 473-as telefonon vagy a borbala.becsky@yahoo.com e-mail-címen
Bodó-Czerék Erika – segítő beszélgetés hétköznapokon 8–9 óráig a 0747 027 709-es telefonon vagy az erika.bodoczerek@gmail.com e-mai-címen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 776
szavazógép
2020-05-14: Család - :

Pöfetegek 3. (A repedéses, széteső vagy pikkelyes pöfeteg)

Erdélyi népi nevei nagyjából azonosak a szürke meg az óriás pöfetegéivel. Latin neve: Calvatia caelata, syn C. utriformis.
2020-05-14: Történelmünk - :

Rákóczi József trónkövetelő

A család világnapja (május 15.) alkalmából mai Történelmünk rovatunkban a fejedelmi Rákóczi család egy kevésbé ismert tagját, II. Rákóczi Ferenc középső fiát mutatjuk be.