Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

OlaszországFélmillió bevándorló kaphat ideiglenes tartózkodási engedélyt

2020. május 14., csütörtök, Világfigyelő

Az olasz kormánypártok közötti hosszú viták után megszületett a megállapodás az illegális bevándorlók letelepítéséről. Az egyezmény mintegy hatszázezer, eddig tartózkodási engedély nélküli bevándorló helyzetének jogi rendezését tartalmazza.

  • A kezdeményező agrárminiszter. Fotó: Facebook / Teresa Bellanova
    A kezdeményező agrárminiszter. Fotó: Facebook / Teresa Bellanova

Az intézkedést kezdeményező Teresa Bellanova agrárminiszter nyilatkozata szerint hat hónapos, meghosszabbítható tartózkodási engedélyben részesülhetnek a korábban vagy jelenleg is az agrárszektorban dolgozó migránsok, akiknek többsége afrikai és ázsiai. A tartózkodással együtt biztosítják számukra az egészségügyi és társadalombiztosítást is. Hasonlóképpen rendezik az olasz családoknál dolgozó idősgondozók, bejárónők vagy a háztartási személyzet más tagjainak tartózkodását, közöttük EU-n kívüli kelet-európaiak is vannak. Utóbbiak esetében a tartózkodási engedély a munkaadóval kötött szerződés teljes időtartamát, vagyis akár több évet is fedhet.

Az eddig tartózkodási és munkavállalási engedély nélkül Olaszországban tartózkodó és dolgozó bevándorlók helyzete rendezésének szabályait Teresa Bellanova a kormánypárt Élő Olaszország (IV) politikusa, Luciana Lamorgese belügyminiszter, valamint a baloldali Demokrata Párt (PD) színeit képviselő Giuseppe Provenzano, a dél-olaszországi régiók fejlesztéséért felelős miniszter dolgozta ki. A másik kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) ellenezte az illegális bevándorlók tömeges és teljes letelepítését. A kormányerők nyilvánosságra került vitája miatt a kormány kedden nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy a kérdésben politikai megállapodás született, és fenntartások kísérték a rendelkezés gyakorlati-jogi megvalósítás részleteit. Elemzők szerint az M5S az időhúzással csak saját politikai erejére kívánta terelni a figyelmet, de a végén rábólintott a baloldali pártok javaslatára.

A baloldali erők szerint a bevándorlók alkalmazása a járványhelyzetben több százezer idénymunkás nélkül maradt mezőgazdaságot, a termés megmentését segíti. Az olasz kormány reményei szerint az intézkedéssel felszínre kerülnek a mostanáig láthatatlan munkavállalók, pluszbevételhez jutnak a nyugdíjintézetek, és ellenőrizhetőbbé válik a bevándorlók egészségügyi helyzete is a járvány idején.

A tartózkodási engedélyt azok a 2020. március 8-án Olaszország területén tartózkodó bevándorlók kaphatják meg, akiknek tartózkodási engedélye tavaly ősszel járt le, de addig a mezőgazdaságban dolgoztak vagy házi munkát végeztek. A tartózkodási engedélyt a munkavállaló és a munkaadó önállóan egyaránt kérelmezheti. A járványhelyzet miatt Olaszországból távozott bevándorlók nem térhetnek vissza az engedélyek megszerzésére. Giuseppe Provenzano közösségi oldalán üdvözölte a kormány elhatározását hangoztatva, hogy a feketemunka felszámolása az így dolgozó olaszokat is érinti.

Sajtóértesülések szerint legalább félmillió bevándorló kaphat így tartózkodási engedélyt, akikből 200 ezren mezőgazdasági munkások. Más számítások szerint legalább 600 ezer bevándorló juthat így letelepedéshez, akikből 450 ezren a kereskedelemben, vendéglátásban, idegenforgalomban dolgoznak. Teresa Bellanova parlamenti felszólalásában milliósra tette az olasz családoknál eddig törvénytelenül foglalkoztatott dolgozó idősgondozók, bébiszitterek, takarítók számát. Sokan közülük a járványban elveszítették bevételüket, és nem tudták elhagyni Olaszországot, tartózkodási engedéllyel állami segélyben részesülhetnek. A kérelmek benyújtásának, elbírálásának, ütemezésének részletei még nem ismertek: a mezőgazdaságnak azonban minél gyorsabban szüksége van a munkásokra.

Stefano Candiani, a jobboldali ellenzéket vezető Liga párt szenátora kijelentette, hogy a kormányt nem érdekli az agrárszektor, miként nem törődik az év eleje óta 400 százalékkal erősödött illegális bevándorlással sem. A kormány üzenete egyértelmű: az illegális bevándorlók fontosabbak az olaszoknál és a szabályosan Olaszországban élő bevándorlóknál is – mondta. Hozzátette, hogy a Liga minden demokratikus eszközzel megakadályozza a kormány rendelkezését.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 163
szavazógép
2020-05-14: Belföld - :

Újabb határidő

Június 30-áig meghosszabbította a pénzügyminisztérium a határidőt, ameddig a természetes személyek felajánlhatják a 2019-es jövedelemadójuk legtöbb 3,5 százalékát civil szervezeteknek, más nonprofit szervezeteknek, egyházaknak, és ugyanezen időpontig lehet benyújtani az egységes nyilatkozatot is.
2020-05-14: Világfigyelő - :

Oltóanyagra várnak (Járványügyi korlátozások Oroszországban)

A COVID-19-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldásának és a normális élethez való visszatérésnek fő feltétele a koronavírus elleni oltóanyag kidolgozása – jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter a parlament alsóházának tegnapi plenáris ülésén.