Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Járványügyi korlátozások OroszországbanOltóanyagra várnak

2020. május 14., csütörtök, Világfigyelő

A COVID-19-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldásának és a normális élethez való visszatérésnek fő feltétele a koronavírus elleni oltóanyag kidolgozása – jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter a parlament alsóházának tegnapi plenáris ülésén.

  • Mihail Murasko egészségügyi miniszter. FOTÓ: MIHAIL MURASKO FACEBOOK-OLDALA
    Mihail Murasko egészségügyi miniszter. FOTÓ: MIHAIL MURASKO FACEBOOK-OLDALA

Murasko azt mondta, hogy a koronavírus elleni vakcinához felhasználható első készítmények július utolsó harmadában jelenhetnek meg az országban.
Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője kedden úgy nyilatkozott, hogy a korlátozások egy része a tömeges védőoltás bevezetéséig fenn fog maradni. Ennek lehetséges időpontját az év végében nevezte meg.

Murasko tegnap közölte, hogy Oroszországban egyensúlyba került a COVID-19 miatt kórházba került és az onnan kiírt betegek száma, és hogy az orosz egészségügyi hálózat megbirkózik a járvánnyal. Elismerte, van még mindig hiány egyéni védőeszközökből, de már nem olyan súlyos, mint korábban. Új készítmények jelentek meg, amelyek elősegítik a súlyos betegek gyógyítását és gyorsabb felépülésüket. Beszámolójában kitért arra, hogy Oroszországban 400 kórházban alakult ki járványgóc.

A tárcavezető úgy vélekedett, hogy a koronavírus-fertőzéssel kórházban kezelt Mihail Misusztyin miniszterelnök jövő héten már visszatérhet hivatalába. Misusztyin egyébként tegnap újabb videókonferencia formájában megtartott kormányülést vezetett le. Koronavírussal fertőződött egyébként az orosz kormányzat tagjai közül Olga Ljubimova kulturális és Vlagyimir Jakusev építésügyi miniszter is, utóbbi azonban már meggyógyult. Kedden a feleségével együtt kórházba szállították Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét. Ötre emelkedett azoknak a képviselőknek a száma, akiknél kimutatták a fertőzést. Kedden közölt adatok szerint öt újságíró vesztette életét, és további mintegy 200 betegedett meg a járvány miatt.

Oroszországban kedden oldották fel a Vlagyimir Putyin elnök által hat héttel korábban elrendelt országos kényszerszabadságot, de a járvány miatt bevezetett korlátozások fokozatos feloldása a 85 régió vezetőjének egyéni felelőssége.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2148
szavazógép
2020-05-14: Világfigyelő - :

Félmillió bevándorló kaphat ideiglenes tartózkodási engedélyt (Olaszország)

Az olasz kormánypártok közötti hosszú viták után megszületett a megállapodás az illegális bevándorlók letelepítéséről. Az egyezmény mintegy hatszázezer, eddig tartózkodási engedély nélküli bevándorló helyzetének jogi rendezését tartalmazza.
2020-05-14: Közélet - Nagy D. István:

A kárókatona nem, a medve igen (Szigorúan védett fajok)

Képmutatásnak tekinti Benkő Erika, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselője azt a jogszabálytervezetet, melyet tegnap döntő fórumként fogadott el a törvényhozás alsóháza. Ennek alapján lekerül a szigorúan védett fajok listájáról a kárókatona, mert a madarak elszaporodása veszélyezteti a vízi élővilágot. A politikus szerint a kezdeményezés felháborító. A döntéshozókat láthatóan nem aggasztja a medvék elszaporodása, és nem is tesznek semmit a nagyvadak által okozott károk tekintetében, noha ezek mértékével mindenki tisztában van.